Românii cu bani pe card trebuie să țină cont de câteva recomandări importante dacă nu vor să aibă surpriza neplăcută de a se trezi cu contul golit. Ce spun specialiștii în economie?
O analiză KRUK și IRES arăta, anul trecut, că aproximativ 65 la sută dintre români nu dețin fonduri de urgență pentru cheltuieli neprevăzute. Fenomenul apare pentru că cei mai mulți nu știu cum să economisească sau nu își permit să facă acest lucru.
Experții în domeniu, citați de România TV, spun că șansele de a economisi pe termen lung scad mai ales pentru cei care au obiceiul de a cheltui impulsiv. Cum poți gestiona cheltuielile?
Sunt câteva greșeli pe care mulți dintre români le fac, fără să-și dea seama că obiceiurile respective îi pot lăsa fără bani în cont. Specialiștii spun că trebuie să renunțăm la câteva practici pentru a economisi bani.
De exemplu, dacă îți cumperi cafea în fiecare dimineață ar fi bine să renunți la acest obicei cotidian și să economisești banii respectivi. Chiar dacă 8-10 lei nu reprezintă o sumă imensă, acești bani te pot ajuta pe termen lung, dacă îi economisești.
Același lucru se întâmplă și în cazul celor care obișnuiesc să ia masa în oraș în fiecare zi. Ei ar putea economisi aproximativ 100 de lei zilnic dacă renunță la acest obicei. Băuturile alcoolice sau cele care conțin cofeină sunt, de asemenea, foarte costisitoare.
Fumatul este un alt obicei care îi costă mult pe români. Totodată, șoferii care conduc agresiv vor cheltui mai mulți bani pentru benzină sau motorină, având în vedere că acest obicei duce la creșterea consumului de combustibil.
De altfel, fenomenul risipei alimentare are un impact semnificativ atât din punct de vedere economic, cât și asupra mediului. Experții recomandă ca mâncarea neconsumată să fie păstrată pentru o altă masă.
Dacă ai abonamente la diverse servicii pe care nu le folosești, ideal ar fi să renunți la ele pentru a economisi bani. O altă recomandare a specialiștilor are legătură cu reducerea risipei de haine.
Mulți dintre români au tendința de a cumpăra haine în exces, deși nu au neapărat nevoie. În plus, hainele de marcă pot fi extrem de costisitoare, iar astfel nu reușim să economisim bani pentru „zile negre”.