News

Anunț important pentru salariați! Ce se întâmplă cu concediile de odihnă

12.10.2020 | 11:23
Anunt important pentru salariati Ce se intampla cu concediile de odihna
Concediile de odihnă pentru anul viitor se stabilesc în lunile următoare. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Te-ai obișnuit să faci cerere de concediu cu doar două zile înainte să pleci în vacanță alături de cei dragi? Ei bine, începând de anul viitor va trebui să renunți la această strategie, întrucât legislația în vigoare impune angajatorilor să stabilească din timp programările pentru concediile de odihnă ale angajaților.

Cu alte cuvinte, reprezentanții firmelor vor trebui în următoarele luni să se consulte cu salariații și să decidă perioadele exacte. Chiar dacă în Codul Muncii este stipulat faptul că aceștia din urmă trebuie să respecte programările făcute de angajatorii lor, companiile nu sunt obligate să le facă.

ADVERTISEMENT

Mai precis, concediul de odihnă se efectuează „în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanților salariaților, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârșitul anului calendaristic pentru anul următor”.

Concediile de odihnă rămân la latitudinea angajatorilor și vor fi stabilite în următoarele luni

Practic, angajatorul este cel care stabilește aceste programări și poate renunța la programările în avans, dacă dorește acest lucru. Deși salariații trebuie să fie consultați, nu este necesar să își dea acordul când firma decide cine și în ce perioadă își va lua concediul de odihnă.

ADVERTISEMENT

Cât despre programările colective, în Codul Muncii se arată că „se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă”.

Pe de altă parte, prin programarea individuală se stabilește data efectuării concediului de odihnă sau perioada în care se poate efectua concediul de odihnă (cel mult trei luni). Atât în cazul programărilor colective, cât și în cazul celor individuale, „salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puțin 60 de zile anterioare efectuării acestuia”.

ADVERTISEMENT

În ce condiții este posibilă compensarea în bani a zilelor de concediu neefectuate

În situația în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul va trebui să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze cel puțin zece zile lucrătoare de concediu neîntrerupt în cadrul anului calendaristic.

Potrivit specialiștilor, dacă salariații cer concediu de odihnă în afara perioadelor programate anterior de angajator, solicitările lor pot fi refuzate, iar în cazul în care aceștia decid să plece în concediu în afara perioadei programate și fără acordul firmei, riscă să fie sancționați disciplinar.

ADVERTISEMENT

Concediul de odihnă se efectuează anual și trebuie să aibă o durată de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Durata exactă se stabilește, însă, prin contractul individual de muncă al fiecărui angajat. Cât despre compensarea în bani a zilelor neefectuate de concediu, aceasta este posibilă doar în cazul în care salariatul și angajatorul încetează raportul de muncă.

ADVERTISEMENT