Milioanele de români care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON, Engie sau alt furnizor de electricitate trebuie să fie la curent cu un anunț major venit de la autorități. Serviciul gratuit care le este pus la dispoziție în această perioadă.
Peste mai puțin de trei luni, mai exact de la 1 iulie 2025, plafonarea prețurilor la energia electrică va expira. Teoretic, asta va aduce creșteri semnificative în facturi. De la tariful actual de 0,68 lei pe kWh, prețul va ajunge, mai multe ca sigur, la peste 1,5 – 1,6 lei pe kWh.
Dată fiind această schimbare majoră, românii care au contract cu PPC, Hidroelectrica, E.ON, Engie sau cu orice alt furnizor de electricitate primesc o informare importantă de la autorități.
Astfel, cei de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus la dispoziția furnizorilor, pe site-ul oficial, un comparator de prețuri. Aici, companiile pot introduce ofertele pe care le au. Apoi, clienții nu pot decât să opteze pentru cea mai bună ofertă.
Din postura de clienți, tot ce trebuie să facem este să intrăm pe site-ul ANRE, unde, pe prima pagină, apare acest comparator. Ofertele sunt pentru fiecare județ în parte și, de asemenea, depind de perioada pentru care dorim să încheiem un contract.
Odată intrat pe acest site al ANRE, clienții casnici trebuie să completeze mai multe câmpuri, pentru a obține lista ofertelor din punct de vedere al preţului de furnizare sau al altor elemente componente ale acestuia. E necesar să completați câteva câmpuri:
Pentru a obține o listă extinsă cu oferte de furnizare a energiei electrice, care să nu presupună completarea tuturor câmpurilor din comparator, este suficient a se face o selecție din câmpurile ”Județ” și ”Data de la care se aplica oferta”. Apoi, trebuie apăsat butonul ”Compară oferte”.
Dacă doriți o listă personalizată cu oferte, care să corespundă preferințelor utiilizatorului care realizează analiza comparativă, se recomandă completarea tuturor câmpurilor existente în comparator, conform Alba24.
1. Tip client. Aici, opțiunile de selecție sunt: casnic (clientul care cumpără energia electrică pentru propriul consum casnic), noncasnic care îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal, noncasnic care nu îndeplineşte condiţiile pentru Serviciu Universal.
2. Tip ofertă. Acest câmp prevede 3 variante dintre care clientul final trebuie să aleagă, după cum urmează:
3. Consumul din factura curentă pentru comparație / consum estimat (kwh). Aici se va completa consumul din factura curentă. Astfel, comparatorul va putea să identifice ofertele cele mai bune pentru utilizatorul care realizează analiza comparativă.
4. Nivel tensiune. Acest câmp prevede trei variante: joasă tensiune, medie tensiune și înaltă tensiune.
5. Tip preț. Sunt aici două variante de selecție: nediferențiat sau diferențiat pe zone orare.
6. Data de la care se aplică oferta – se va selecta data de la care se dorește aplicarea ofertei.
7. Județ – se va selecta județul în care se află locul de consum pentru care se caută oferta de furnizare energie electrică.
8. Valoarea facturii curente pentru comparație (lei) – se introduce valoarea în lei a consumului de energie electrică, din factura emisă de actualul furnizor de energie electrică.
9. Tip produs. Acest câmp pune la dispoziție două opțiuni: preț fix și preț variabil.
FOARTE IMPORTANT! Pentru a obține o listă extinsă de oferte se recomandă ca, la finalul completării celor 9 câmpuri explicate anterior, să fie selectat direct butonul Compară oferte.