News

Anunț important pentru toți clienții ENEL, PPC România, Hidroelectrica sau E.ON. Cum să plătești cu 30% mai puțin factura la curent

Anunț important pentru toți clienții ENEL, PPC România, Hidroelectrica sau E.ON. Cum să achiți cu 30% mai puțin factura la curent?
29.06.2024 | 19:44
Anunt important pentru toti clientii ENEL PPC Romania Hidroelectrica sau EON Cum sa platesti cu 30 mai putin factura la curent
Cum să primești o factură mai mică la lumină. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Dacă primești facturi mari la curent, află că poți plăti mai puțin, printr-o modalitate pe care nu mulți români o știu. Este legală și poate fi aplicată de toți clienții companiilor ENEL, PPC România, Hidroelectrica sau E.ON.

Cum să consumi mai puțin curent  și să primești o factură mai mică

Dacă ai contract cu ENEL, PPC România, Hidroelectrica sau E.ON află că îți poți reduce cu 30% factura la curentul electric lunar. Cum? Prin crearea unor comunități energetice, care sunt deja prezente în alte țări ca Spania sau Grecia.

ADVERTISEMENT

În baza acestor comunități se oferă consumatorilor casnici reduceri la facturile de la curentul electric chiar și de 60% în țările precizate. Momentan, la noi se lucrează pentru elaborarea unei legislații utile în acest sens.

Mai exact, comunitățile constă în împărțirea surplusului de energie electrică produsă de ceilalți membri ai comunității care nu au panouri solare instalate. În 2023, pe un bloc din București erau montate astfel de panouri și se putea observa eficiența în facturi.

ADVERTISEMENT

Locatarii de la blocul respectiv primeau facturi de 50 de lei înainte ca imobilul să devină eco-friendly, dar în ultima vreme factura vine cu un sold negativ, deoarece panourile solare generează mai multă energie decât este consumată. Surplusul se vinde în rețea.

”Până acum avem 5.000 de lei care ar intra în contul asociației. Cu acești bani vom face reparații pe scară, înlocuire de țevi, iluminat nou, zugrăvit scări”, spune Aurel Bratu, președintele unui bloc, transmite Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Locatarii de la același bloc s-au declarat încântați de panouri, deoarece și la întreținerea le-a venit mai puțin de plată. Pe viitor se crede că sumele ar putea scădea și mai mult decât în momentul de față. ”E o idee foarte bună, chiar și pentru case particulare, chiar și pentru toată lumea”, a declarat un român.

Când vor exista și în România comunități de energie

Se speculează că și în România, până la finalului lui 2024 va fi în vigoare o lege care să faciliteze constituirea unei comunități de energie. Drept urmare, din 2025 va exista și posibilitatea unor proiecte în acest sens.

ADVERTISEMENT

”Facturile trebuie să scadă cu cel puțin 30 de procente. Ne gândim să fie utilizate nu doar de asociațiile de proprietari, chiar și de instituțiile publice”, potrivit lui Casian Nițulescu, secretar de stat la Ministerul Energiei.

”Aceste comunități de energie ar rezolva și problema surplusului de energie injectat în rețea și problema scăderii facturii la cetățenii care nu au posibilitatea sau care nu au dorit să își monteze panouri fotovoltaice”, a transmis și Dan Pîrsan, președinte la Asociația Prosumatorilor.

ADVERTISEMENT
Tags: