Life

Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie

Începând din luna iulie, toți românii care reciclează ambalaje SGR trebuie să să ia în considerare această măsură. Despre ce e vorba?
05.07.2024 | 16:34
Anunt important pentru toti romanii care recicleaza ambalaje SGR Este obligatoriu incepand cu luna iulie
Anunț important despre ambalaje SGR. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunț important pentru cei care reciclează ambalaje SGR. Începând din luna iulie, toți românii trebuie să fie conștienți de această schimbare.

Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie

Începând cu 3 iulie, a fost introdusă o nouă regulă având în vedere ambalajele SGR. Mai exact, se referă la toate produsele cu dopuri și capace din plastic care ajung de acum pe piață. Dopurile trebuie să rămână atașate de recipiente în timpul utilizării produselor.

ADVERTISEMENT

Conform noilor reglementări europene şi naţionale, dopurile și capacele de plastic trebuie să rămână atașate de PET-uri. Dacă un produs din plastic de unică folosință nu respectă această regulă, comercianții nu îl pot introduce pe piață

Prin urmare, PET-urile duse la reciclat vor include și dopul atașat, pe viitor. Recipientele din sticlă, metal sau cele folosite în scopuri medicale sunt exceptate de la această regulă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se face o excepție temporară pentru a permite vânzarea sau utilizarea stocurilor actuale de sticle care au dopuri detașabile, spun reprezentanţii unei firme româneşti de avocatură.

„Noua regulă se aplică recipientelor pentru băuturi cu o capacitate de până la 3 litri, inclusiv ambalajelor de băuturi compozite utilizate pentru a conţine lichide, cum ar fi sticlele pentru băuturi, inclusiv dopurile şi capacele acestora (PET). Excepţii de la aceasta sunt recipientele din sticlă sau metal pentru băuturi cu dopuri şi capace din plastic şi recipientele pentru băuturi destinate şi utilizate pentru alimentele destinate unor scopuri medicale speciale”, au precizat ei într-un comunicat, potrivit wall-street.ro.

ADVERTISEMENT

Producătorii de băuturi au început să implementeze noile reguli. Mulți au cheltuit sume mari pentru a face modificări în linia de producție a băuturilor, astfel încât dopurile să rămână atașate de PET-uri.

Administratorul Sistemului Garanție Returnare (SGR) asigură că toate aparatele automate de colectare (RVM) sunt programate să accepte sticle și alte recipiente, indiferent dacă au dop sau nu. Aceeași flexibilitate se aplică și în cazul colectării manuale a ambalajelor.

ADVERTISEMENT

Dopurile trebuie să rămână atașate de PET-uri. De ce s-a luat această măsură

Această măsură luptă împotriva poluării mediului înconjurător prin plastic și îmbunătățește reciclarea. Inițiativa contribuie la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare.

Se estimează că anual milioane de capace de plastic ajung în oceane. Păstrarea dopurilor și capacelor de plastic atașate la PET-uri face reciclarea mai ușoară și mai eficientă, reducând deșeurile care ajung în oceane. Astfel, se protejează viața marină și ecosistemele marine.

“Capacele din plastic sunt fabricate din alt tip de plastic decât cel al sticlelor, ceea ce le face dificil de reciclat separat. Prin menţinerea lor ataşate, se va facilita procesul de sortare şi reciclare, contribuind la creşterea gradului de reciclare a ambalajelor din plastic. Cu toate acestea, întrebarea deschisă care rămâne în acest moment este: Ce se va întâmpla cu stocurile de sticle cu dop detaşabil aflate deja la comercianţi?, raportat la faptul că legea nu prevede, până acum, o derogare în acest sens.

Cert este că s-ar impune o derogare pentru lichidarea stocurilor de produse deja formate anterior intrării în vigoare, dar în lipsa de dispoziţii exprese în acest sens regula ar trebui să se aplice direct, iar operatorii economici care comercializează PET-uri cu capac detaşabil după data de 3 iulie riscă sancţiuni”, susţin avocații de la această firmă, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz...
În plină luptă împotriva cancerului, prințesa Kate Middleton i-a înmânat lui Carlos Alcaraz trofeul de campion la Wimbledon
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își...
De ce i-au cerut Regele Charles și Regina Camilla Prințesei Catherine să își schimbe numele. „Prea mulți C”
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis...
BREAKING NEWS| A fost chemat SMURD-ul la la biserica unde se cunună Ianis Hagi! Un bărbat a căzut din picioare din cauza căldurii!
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi:...
Ce semnifică hlambura, tradiţia machedonească respectată cu sfinţenie la nunta anului. Ianis Hagi: "Nu se face fără"
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul...
Veţi dansa în seara aceasta? Gigi Becali, reacţie fabuloasă la nunta anului! Avertismentul pe care i l-a transmis soţia lui
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
PRIMELE IMAGINI cu ATACATORUL LUI TRUMP! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în...
Primele imagini de la nunta lui Ianis Hagi! Cum arată Elena Tănase în rochie de mireasă și ce tradiții se țin în acest moment la Constanța | VIDEO
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
ȘTIREA care eclipsează tentativa de asasinare a lui TRUMP. LIVE aici
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare...
Cine este Elena Tănase, soția lui Ianis Hagi. Cei doi fac nuntă mare la Palatul Știrbey