În prima jumătate a anului, angajații români au beneficiat de 12 zile libere pentru sărbătorile legale, dintre care șapte au picat în timpul săptămânii. Vor urma și altele începând cu luna august.
Pe data de 15 august toată lumea știe că este o zi liberă. Surpriză, însă, pentru bugetari. Se face punte cu weekendul și se oferă și ziua de 16 august, adică vineri, liberă, conform HG nr 1.307 din 22 decembrie 2023. Minivacanța acestei luni este 15 – 18 august.
Următoare minivacanță ce pică într-o zi lucrătoare este cea de la Crăciun. Data de 25 decembrie, prima zi de Crăciun, pică miercuri, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, pică într-o zi de joi și se va oferi și 27 decembrie, adică vineri. Deci, următoarea mini vacanță va fi 25 – 29 decembrie.
Sărbătorile care urmează și în care românii vor mai beneficia de zile libere legal sunt 30 noiembrie, Sfântul Andrei, care pică deja în weekend și 1 decembrie, Ziua Națională a României, care este duminică.
Pentru zilele libere care vor face puncte spre o minivacanță vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru, a decis Guvernul. De asemenea, salariații care lucrează în zile de sărbătoare legală trebuie să primească, de la angajator, compensații.
Angajații au dreptul la o compensare cu timp liber pentru următoarele 30 de zile, conform legislației. În caz că acest lucru nu poate fi posibil, angajații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din cel de bază.
Așadar, angajatorii care nu respectă regulile, adică nu oferă timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru muncă, riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
Contractul colectiv de muncă prevede salariaților și alte zile libere plătite pentru evenimente speciale, ori situații neprevăzute cum ar fi căsătoria salariatului, cinci zile libere, căsătoria unui copil al salariatului, 2 zile și nașterea unui copil, cinci zile sau 15 pentru tată dacă a urmat un curs de puericultură.
De asemenea, donatorii de sânge primesc o zi liberă, cei care își schimbă locul de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate primesc cinci zile libere și 30 de zile, fără plată, pentru cei care se pregătesc de susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.
Și în cazul unor evenimente nefericite angajatorii trebuie să le ofere salariaților timp liber. În cazul decesului soției, soțului, copilului sau socrilor, angajații trebuie să primească 3 zile. De asemenea și când vine vorba de decesul bunicilor, fraților sau surorilor, angajații au o zi liberă.