News

Anunț în Consiliul JAI despre aderarea României la Schengen. Ce au hotărât miniștrii de interne reuniți în Luxemburg

Anunț în Consiliul JAI despre aderarea României la Schengen. Decizii importante luate de miniștrii de interne reuniți la Luxemburg.
09.06.2023 | 11:30
Anunt in Consiliul JAI despre aderarea Romaniei la Schengen Ce au hotarat ministrii de interne reuniti in Luxemburg
Consiliul JAI, anunț privind aderarea României la Schengen. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În această săptămână, în Luxemburg, miniştrii de interne reuniţi în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) au luat decizii importante în privința viitoarei extinderi a spațiului Schengen.

Consiliul JAI, anunț privind aderarea României la Schengen

România şi Bulgaria nu au fost admise în spaţiul Schengen, într-un Consiliu JAI care a avut loc în decembrie 2022. Împotrivă au votat Austria şi Olanda. Cele două state au anunțat public că se tem de o intensificare a migraţiei către Occident. În schimb, Croaţia a devenit membră de la 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Nici în viitorul apropiat nu sunt speranțe în privința unei posibile admiteri a țării noastre în spațiul de liberă circulație. În această săptămână, în Luxemburg a avut o reuniune a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Miniștri de interne din statele membre au decis că ridicarea controalelor la frontiera cu Bulgaria şi România în cadrul spaţiului Schengen este unul dintre domeniile care ar trebui să beneficieze de o atenţie specială din partea Consiliului Schengen pentru următorul ciclu 2023-2024.

ADVERTISEMENT

Dar acesta nu este singurul aspect discutat. Celelalte domenii de interes sunt creşterea eficienţei sistemelor de returnare, intensificarea cooperării în materie de aplicare a legii pentru combaterea criminalităţii organizate şi a traficului de droguri, consolidarea activităţii în domeniul migraţiei şi al gestionării frontierelor.

În același Consiliu Schengen, din care fac parte statele UE membre ale spațiului, s-a mai discutat și despre monitorizarea regimurilor fără vize. Miniştrii participanți au fost de acord cu planul Comisiei Europene de a prezenta o propunere legislativă – în al doilea semestru al acestui an – pentru a face mai eficient mecanismul de suspendare a vizelor.

ADVERTISEMENT

În urma acestei măsuri, zona UE ar trebui să fie dotată cu un instrument mai bun pentru a contracara cazurile de abuz al regimurilor de scutire de vize şi pentru a reduce masiv migraţia neregulamentară în UE, declanşată de lipsa de aliniere a politicii în materie de vize de către vecinii care sunt scutiţi de vize, notează Agerpres.

România și Bulgaria, informări cu privire la măsurile luate în ultima perioadă

Reprezentanții României la această reuniune au informat Consiliul cu privire la un forum ministerial pentru statele membre Schengen pe care țara noastră l-a găzduit în luna mai. Oficialii de la București și Sofia au informat delegaţiile în legătură cu proiecte-pilot în domeniul azilului, al returnărilor şi al gestionării frontierelor.

ADVERTISEMENT

De notat că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen nu s-a aflat pe agenda reuniunii Consiliului JAI de la Luxemburg. În schimb, pe ordinea de zi s-a aflat doar o discuţie privind starea generală a spaţiului Schengen.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink