News

Anunț îngrijorător al managerului Spitalului Bistrița! Pacienții vindecați refuză să doneze plasmă. Unii „chiar nu recunosc că au avut boala”

24.06.2020 | 16:31
Anunț îngrijorător al managerului Spitalului Bistrița! Pacienții vindecați refuză să doneze plasmă. Unii „chiar nu recunosc că au avut boala”
Mulți dintre pacienții vindecați de coronavirus refuză să doneze plasmă. Sursa foto: Getty
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 24.826 și continuă să înregistreze creșteri semnificative pe zi ce trece, în condițiile în care oamenii sunt din ce în ce mai greu de convins să respecte măsurile de igienă și distanțare impuse de autorități.

În plus, mulți dintre pacienții declarați vindecați refuză să doneze plasmă pentru ceilalți bolnavi, astfel că recoltarea întâmpină probleme. Potrivit medicului Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, oamenii chiar neagă vehement  că au fost infectați cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Asta deși eficienţa oricărui tratament aplicat pacienţilor în stare gravă este oricum „destul de redusă“. Practic, jumătate dintre cei care ajung să fie internaţi la Terapie Intensivă se sting din viață în scurt timp, susține medicul.

Mulți dintre pacienții vindecați de COVID-19 refuză să doneze plasmă pentru ceilalți bolnavi

Ceea ce am aflat de la Centrul de transfuzii sanguine este că sunt foarte mulţi pacienţi vindecaţi care sunt contactaţi de către ei în vederea donării de plasmă şi, din păcate, marea lor majoritate refuză. Unii dintre ei, am înţeles, chiar nu recunosc că au avut boala.

ADVERTISEMENT

Recoltarea de plasmă întâmpină probleme, pentru că pacienţii vindecaţi nu sunt, din păcate, cooperanţi. Noi lucrăm pe protocoalele care sunt elaborate de Ministerul Sănătăţii, şi nu pe cele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ceea ce MS întocmeşte ca protocol medical de tratament este transmis şi aplicat de către toate spitalele din România. S-a administrat şi plasmă convalescentă, am făcut şi tratament cu ozonoterapie, dar, din păcate, eficienţa oricărui tratament la pacienţii gravi este destul de redusă. Rata decesului în Terapie Intensivă e undeva la 50%”, a declarat Gabriel Lazany.

Doar 10 din totalul pacienților eligibili au acceptat să doneze plasmă

Totodată, managerul spitalului bistriţean a afirmat că răspândirea noului coronavirus în judeţ este una „destul de rapidă”cei mai mulţi pacienţi provenind din localităţile de pe Valea Someşului.

ADVERTISEMENT

Este deja o sarcină dificilă şi pentru Direcţia de Sănătate Publică, de a mai face anchete epidemiologice, pentru că efectiv nu ştii cu cine ai mai intrat în contact“, a mai spus medicul.

Pentru a ne face o idee cât mai clară asupra situației, Adina Beudean, directorul Centrului de transfuzii sanguine Bistriţa, a explicat că 74 de pacienți infectați cu coronavirus sunt considerați până acum eligibili pentru a dona plasmă. Dintre aceștia, doar 10 și-au dat acordul, unul urmând să se prezinte la sfârșitul săptămânii pentru a treia oară.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri