News

Anunț îngrijorător al medicului Carmen Dorobăț. Ce legătură ar putea exista între COVID-19 și HIV sau Hepatita B

30.10.2020 | 16:33
Anunt ingrijorator al medicului Carmen Dorobat Ce legatura ar putea exista intre COVID19 si HIV sau Hepatita B
Carmen Dorobăț susține că boala provocată de virusul SARS-COV-2 ar putea fi cronică. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași, unitate sanitară care tratează pacienții infectați cu virusul SARS-COV-2 încă din primele zile ale pandemiei, susține că această boală ar putea fi cronică, la fel ca HIV sau Hepatita B.

Cu alte cuvinte, s-a constatat că unii pacienți continuă să fie infectați, chiar dacă li se administrează tratamentul, semn că agentul patogen poate rămâne în organism pentru o perioadă îndelungată de timp. În plus, simptome precum pierderea gustului și a mirosului nu mai apar în primă fază, cum se întâmpla până nu demult, ci se instalează treptat.

ADVERTISEMENT

S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, susține specialistul, avertizând, totodată, că astfel de modificări impun o atenție sporită din partea medicilor de familie.

Boala provocată de virusul SARS-COV-2 ar putea fi cronică

Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs.

ADVERTISEMENT

Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli.

Nu-i nici de rău, nici de bine. Trebuie să fie foarte atenți medicii. Eu de asta am spus. În special medicii de familie trebuie să fie atenți, pentru că riscăm să polarizăm.

ADVERTISEMENT

De aceea pacienții ajung în stare foarte gravă, în momentul acesta la Terapie Intensivă nu mai este niciun loc, iar la zona de confirmați mai am 20 de locuri. Ei stau acasă, pentru că le permite legea și îmi este frică că nu dau atenție la simptome și ajung foarte târziu la spital.

Am observat că în ultima perioada de timp, formele medii de boală, fără comorbidități, se negativează greu. Adică stau o perioadă mai lungă de timp până să obțină acel test negativ. Aș spune că modul în care evoluează simptomele, retrocedarea acestor simptome este mai greoaie.

ADVERTISEMENT

S-au modificat și ca tablou. Altădată veneau că nu mai aveau gust și miros. Acum gustul și mirosul se pierd poate chiar cu o săptămână de la debutul bolii.

Altădată apăreau dureri musculare după ce era febra 38-39 de grade, acum sunt pacienți afebrili care acuză dureri musculare. Or, noi știm că durerile musculare reprezintă un semn că trebuie să urmărim cu atenție evoluția pacientului respectiv”, a declarat Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași.

ADVERTISEMENT
Tags: