News

Anunț major al fondatorilor BioNTech: „Avem 15 vaccinuri anticancerigene supuse testării clinice”

Ugur Sahin şi Özlem Türeci, soţii imuno-oncologi co-fondatori ai BionTech, compania care a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19 pentru Pfizer, au declarat că au 15 vaccinuri anticancerigene supuse testării clinice.
13.11.2021 | 16:43
Anunt major al fondatorilor BioNTech Avem 15 vaccinuri anticancerigene supuse testarii clinice
ADVERTISEMENT

Sahin şi Türeci, co-fondatori BioNTech,  şi-au început cercetările în anii 1990, cu studii menite să întărească sistemul imunitar împotriva cancerului prin ARN mesager, acelaşi principiu folosit pentru a dezvolta vaccinul anticoronavirus.

”ARN mesager este cea mai veche formă de programare construită de natură, deoarece transmite celulelor instrucţiunile de producere a proteinelor. Am înţeles imediat potenţialul enorm care exista în furnizarea de informaţii direct celulelor imune, codificându-le în ARN mesager.

ADVERTISEMENT

Şi apoi lasă sistemul imunitar să facă ceea ce face cel mai bine: să ne protejeze corpul de ameninţări”, a explicat Ugur Sahin.

”Schimbare de paradigmă în multe dintre vaccinurile existente”

Așadar, compania care a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19 pentru Pfizer a anunțat că a ajuns în faza în care are în lucru 15 vaccinuri anticancerigene. BioNTech face de ani buni studii aprofundate privind potenţialul ARN-ului de a pune în mişcare sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului şi a altor boli precum malarie şi HIV, informează Mediafax.

ADVERTISEMENT

Özlem Türeci, soția lui Ugur Sahin, afirmă că pandemia este doar începutul unei noi ere tehnologice privind producerea vaccinurilor. ”Următorii cinci până la zece ani ar putea duce la o schimbare de paradigmă în multe dintre vaccinurile existente”.

Cei doi cercetători intenționează să aducă în curând pe piață câteva vaccinuri noi, ”aflate într-un stadiu avansat de dezvoltare clinică”. Realizările remarcabile ale lui Ugur Sahin şi Özlem Türeci au fost strânse în cartea ”Vaccinul care a schimbat lumea”, scrisă de cei doi împreună cu jurnalistul Joe Miller.

ADVERTISEMENT

Se lucrează la vaccinuri pentru malarie, tuberculoză și HIV

Printre multe alte boli pe care BionTech intenţionează să le abordeze pe termen scurt prin metoda clinică a celor doi co-fondatori se numără malaria, tuberculoza, dar şi HIV.

”ARN mesager ne permite să reprogramăm sistemul imunitar nu doar pentru a-l stimula, ci şi pentru a-l calma, iar acest lucru va fi preţios pentru tratamentul bolilor autoimune în care daunele sunt făcute de un sistem imunitar hiper-reactiv – şi în medicina regenerativă”, a declarat Ugur Sahin.

ADVERTISEMENT

Ugur Sahin şi Özlem Türeci, avere de peste 5 miliarde de dolari

Ugur Sahin s-a născut pe 19 septembrie 1965, la Iskenderun (Turcia), dar este cetățean german. Principalele sale interese științifice sunt cercetarea cancerului și imunologia. Din 2006 este profesor de oncologie experimentală la Clinica Medicală III a Universității din Mainz.

Din 2008, Sahin este fondator și CEO al companiei BionTech, împreună cu soția sa, Özlem Türeci. Potrivit revistei Forbes, averea estimată a lui Sahin este de 5,2 miliarde de dolari, fondatorii BionTech fiind considerați între primii 100 cei mai bogați oameni din Germania.

ADVERTISEMENT