News

Anunț oficial al OMS despre transmiterea COVID-19! „Se face foarte rar de către asimptomatici”

09.06.2020 | 11:06
Anunt oficial al OMS despre transmiterea COVID19 Se face foarte rar de catre asimptomatici
ADVERTISEMENT

OMS a făcut un anunț oficial despre transmiterea COVID-19! Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția tuturor și a explicat că pandemia de coronavirus este în plină creștere, finalul fiind încă undeva departe. Cu toate acestea, OMS spune că pacienții asimptomatici, care sunt cei mai mulți și al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul.

Anunț oficial al OMS despre transmiterea COVID-19!

Este probabil anunțul care îi face pe medici să respire aer curat pentru o perioadă, mai ales că, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav.

ADVERTISEMENT

„Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice”, a declarat Maria van Kerkhove, epidemiolog OMS, într-o conferință de presă.

„Se face foarte rar de către asimptomatici”

În mod categoric, vorbele celor de la OMS reprezintă o schimbare față de anunțurile din trecut. Până acum se spunea că boala este dificil de stăpânit și pentru că există așa-numiții purtători asimptomatici.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că în cazul anumitor persoane, mai ales al celor tinere, există posibilitatea ca acestea să nu dezvolte simptome sau să fie vorba despre simptome foarte ușoare.

De altfel, la început se credea că  virusul se poate răspândi prin contact personal, chiar dacă purtătorul nu are simptome. Însă acum, oficiali OMS spun că deși un asimptomatic poate răspândi virusul, totuși nu aceasta este principala modalitate prin care se transmite microbul.

ADVERTISEMENT

Un cunoscut medic, Van Kerkhove a explicat de curând că este nevoie de mai multă cercetare și de mai multe date pentru a avea un răspuns corect la întrebarea dacă virusul se poate răspândi pe scară largă prin purtători asimptomatici.

De altfel, dacă se dovedește că nu asimptomaticii sunt cei mai periculoși, atunci implicațiile ar putea fi unele grave. Ca fapt divers, acesta a fost și unul dintre motivele pentru care s-a recomandat distanțarea fizică și purtarea măștilor de protecție.

ADVERTISEMENT

Conform OMS nici participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav. „Definiția normală a unui contact este dacă cineva a fost mult timp în proximitatea unui caz confirmat. În acest sens, cineva care a participat la o adunare de masă nu se înscrie neapărat în definița unui contact”, a spus Michael Ryan, director OMS.

„Deși situația din Europa se îmbunătățește, la nivel global se înrăutățește. Peste 100.000 de noi cazuri au fost raportate în 9 dintre precedentele 10 zile”, a subliniat Tedros Ghebreyesus, șeful OMS.

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: