Este vorba despre taxa de obținere a extrasului de carte funciară pentru propria casă. Astfel, cei care doresc emiterea extrasului de carte funciară pentru informare nu vor mai plăti nicio taxă, cu condiția ca solicitantul să fie deținătorul imobilului. Cel puțin asta anunță Ministerul Dezvoltării.
Scutirea se va aplica inițial solicitărilor făcute la ghișeu, după care va fi implementată celor online. Conform Avocanet.ro, anunțul a fost făcut de ministrul dezvoltării Cseke Attila. Vor fi anulate, astfel, diverse tarife plătite de cetățeni pentru a beneficia de un serviciu public.
Taxa va fi plătită în continuare de dezvoltatorii imobiliari care cer date cadastrale pentru mai multe proprietăți sau de către persoanele care solicită extras CF pentru imobile care nu le aparțin. Această taxă este de 20 de lei.
”Atunci când cerem un extras de carte funciară trebuie să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice. Astăzi, această taxă este de 20 și 25 de lei și se adună anual aproape 60 de milioane de lei de la cetățeni.
Eliminăm această taxă! Acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor”, a declarat ministrul. Scutirea va fi aplicată, așadar, în etape. Pentru început direct la ghișeu, după care va fi făcută online.
Mai mult, după cum se arată în comunicatul oficial, “pentru implementarea măsurii în sistemul online este necesar un termen de cel mult 5 luni, iar fizic, la ghișeu, măsura se va implementa în cel mult 2 luni, astfel, din 10 aprilie, aceste servicii devin gratuite pentru proprietari din primăvară, respectiv din vara acestui an”.
Mai mult, ministrul a anunțat că vor fi abrogate și alte tarife cum ar fi cele de extras de plan cadastral și cele de primă înregistrare. Conform datelor statistice, 3,5 milioane de extrase de carte funciară de informare au fost eliberate în anul 2024.
Cartea funciară are rolul important de a asigura transparența și accesul publicului larg la informațiile despre imobile și oferă siguranță juridică atât proprietarilor, cât și celor interesați de statutul unui anumit imobil.
Românii sunt sfătuiți, totuși, atunci când au nevoie de astfel de operațiuni complicate să apeleze la un notar public, care poate să le ofere sfaturi și să le obțină toate informațiile dorite. Desigur, pentru cei care stăpânesc bine subiectul, pot face aceste demersuri și pe cont propriu.