Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că amenințarea unui ciclon similar celui care a lovit litoralul românesc nu trebuie ignorată. Cantități record de apă au căzut într-un interval foarte scurt în stațiunile turistice.
Litoralul românesc al Mării Negre a fost lovit de furtuni de o rară violență, care nu s-au mai înregistrat în două decenii. Sub cod roșu de ploi torențiale în tot județul Constanța, puhoaiele și vântul cu intensificări mari au lovit stațiunile de pe litoral.
În Vama Veche, furtunile au distrus amenajările de pe plajă iar apa a răsturnat mașinile. Umbrelele au fost rupte iar plaja a fost erodată. La fel, potrivit Administrației Apele Române, inundațiile au afectat localitatea 2 Mai, stațiunile Venus, Jupiter, Saturn, în timp ce la Tuzla staţia de pompare a apei a fost pornită preventiv. Localitatea Amzacea, care se află la aproximativ 30 de kilometri de Mangalia, a fost și ea afectată de cantități record de precipitații.
Începând de vineri noapte și până sâmbătă cea mai mare parte a litoralului a fost sub cod rușu de precipitații și s-au înregistrat cantități record de ploi. Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța a primit sute de reclamații în urma precipitaților masive, din Constanța, Mamaia, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costinesti, Eforie Nord, Eforie Sud, Cumpăna, Valu lui Traian, Năvodari.
„Deşi volumul de apă a fost mult peste capacitatea normală de gestionare, sistemul şi-a îndeplinit treptat rolul, facilitând evacuarea apei acumulate şi reducând impactul inundatiilor. Cele mai multe sesizări, 80 s-au primit de la nivelul municipiului Mangalia şi staţiunile din sudul litoralului, unde s-au înregistrat averse care au depăşit o cantitate record de peste 200 de l/mp, prin acumulare”, a informat Regia.
„Din punct de vedere al fenomenelor ce urmează în orele şi zilele ce vin, acest tip de instabilitate îşi modifică traiectoria, se disipă, evident că vor mai fi ploi, dar din ce în ce mai puţin importante”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog ANM, potrivit Observator.
Potrivit meteorologilor, ceea ce a generat aceste furtuni care au afectat stațiunile și localitățile de pe litoral a fost temperatura neobișnuit de ridicată a suprafeței Mării Negre, cu cinci grade peste normal, generând o evaporare intensă care a alimentat inclusiv acest ciclon.
„În schimb, dacă ne referim la fundalul statistic şi la partea climatică, trebuie să ţinem cont că un element care a dus la severitatea acestui episod cu ploi, cu intensificări ale vântului a fost temperatura foarte ridicată asupra suprafeţei Mării Negre.
Au fost şi cu 5 grade temperaturi mai mari decât ar fi fost normal, ori evaporaţia foarte intensă la suprafaţa aceasta caldă a alimentat inclusiv acest ciclon. Astfel de episoade cu cantităţi de precipitaţii şi cu instabilităţi puternice ar mai putea avea loc dacă ţinem cont că avem încă temperaturi ridicate în cazul Mării Negre şi Mării Mediteraniene”, a precizat Roxana Bojariu,