În anul școlar 2024-2025 este prevăzut un nou statut al elevului. Regulamentul a fost publicat de curând în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare. Printre prevederi sunt interdicția de a folosi telefonul în timpul orelor sau mutarea elevului problemă într-o sală de ”detenție”. Ce rol au părinții în aceste precizări?
În baza noului statut al elevului care a fost oficializat recent, telefonul mobil poate fi utilizat la curs doar cu acceptul cadrului didactic. Dacă un elev îl folosește fără a-i fi permis i se va confisca. La fel se va întâmpla și cu cel care refuză să pună dispozitivul într-un spațiul special amenajat.
Noul statut al elevului este cuprins în Ordinul Ministerului Educației 5.707/2024.” Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală”, apare în documentul aprobat de Ministerul Educației.
Abia la finalul programului i se va înapoia telefonul elevului, dar nu lui personal, ci unui părinte, tuture legal, dacă are încă o vârstă sub 18 ani. Dacă este major, elevului i se va înmâna direct telefonul, cu condiția să nu mai repete încălcarea regulamentului.
”Nerespectarea acestor prevederi (a interdicției de utilizare a telefoanelor mobile sau oricărui alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs sau a obligației de a lăsa telefoanele în spațiile special amenajate – n. red.) poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/ didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/ reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ”, mai apare în ordinul menționat.
Cele enumerate nu se vor aplica echipamentelor pe care elevii cu cerințe educaționale speciale sunt autorizați să le utilizeze inclusiv la clasă, în timp ce prefă profesorul. De altfel, elevii care vor deranja cadrul didactic sau pe ceilalți colegi de clasă vor fi mutați într-o altă sală, de detenție.
În noua sală, elevul problemă va sta temporar, dar nu de unul singur, ci sub supravegherea unui profesor. Acesta îl va îndruma să aibă un comportament civilizat, să-și facă temele sau să desfășoare oricare altă activitate legată de școală.
Totodată, într-un alt ordin apărut recent se stabilește că elevii să primească o notă la purtare la finalul fiecărui modul de învățare, nu doar la final de an, așa cum se întâmpla până la sosirea noului an școlar, 2024-2025. Școala va începe pe 9 septembrie, cu primul modul, care se va încheia pe 25 octombrie.