Se schimbă legea pentru proprietarii de terenuri, iar noua obligație este în vigoare pentru o perioadă de șapte ani. În acest moment, totul se află la stadiul de proiect și se așteaptă votul de la Camera Deputaților.
Anunțul care trebuie să ajungă la toți proprietarii de terenuri. În acest moment, legea se află la stadiul de proiect și se referă la o durată minimă de șapte ani pentru contractele de arendă. Scopul este acela de a proteja investițiile agricole pe termen lung.
Prima variantă a acestui proiect de lege a fost catalogată ca fiind neconstituțională. Motivele principale au fost unele procedurale. Pe de altă parte, ce de-a doua variantă a fost respinsă de către camerele Parlamentului.
De această dată, proiectul a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și mai lipsește doar votul de la Camera Deputaților. Această variantă reprezintă propunerea social-democraților.
Aceștia au păstrat termenul inițial, de minim 7 ani, pentru încheierea unui contract de arendă. Acesta se aplică atât atunci când terenul este vândut, dar și pentru moștenitori, în cazul în care proprietarul a decedat.
Astfel, contractul de arendă nu poate înceta mai devreme de șapte ani decât în cazul în care arendașul nu plătește suma stabilită. De asemenea, înțelegerea poate fi încheiată în caz de faliment.
În legea pe care trebuie să o cunoască proprietarii de terenuri este specificat faptul că subarendarea, arendarea făcută de arendaș, nu este permis, excepție fiind schimburile între arendași.
Mai multe părți ale primelor proiecte au fost contestate de opoziție. Aceasta a susținut că există prevederi care încalcă dreptul fundamental la proprietate. Acesta este și motivul principal pentru care legea a fost contestată la CCR.
PSD a afirmat că măsurile propuse asigură predictibilitate și permit investițiile, îmbunătățind calitatea terenurilor. Cu toate acestea, proiectul a fost respins de Senat la începutul lunii trecute.
Totuși, au fost primite rapoarte pozitive de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social, dar și a comisiilor de specialitate de la Camera Deputaților- camera decizională, notează romaniatv.net.