Anunț oficial pentru toți românii care au case la curte. Care este, de fapt, distanța legală de construit față de vecini? Cei care nu respectă legea pot primi amenzi uriașe.
Românii care își construiesc locuințe pe terenuri proprii trebuie să cunoască bine legislația cu privire la distanțele minime față de proprietățile vecine, întrucât nerespectarea regulilor poate provoca probleme serioase.
În cazul în care sunt încălcate regulile, se poate ajunge la conflicte cu vecinii și chiar la sancțiuni dure. Printre acestea se numără și demolarea construcțiilor. Este vorba despre reglementări stabilite de Codul Civil, dar și pe regulamentele urbanistice locale.
Scopul acestor reglementări este acela de a păstra un anumit echilibru între drepturile proprietarilor și protejarea intimității și a siguranței comunității.
Orice construcție, lucrare sau plantare pe un teren trebuie să se afle la o distanță de cel puțin 60 cm de granița cu proprietatea vecină, după cum precizează Codul Civil.
Dacă distanța de 60 cm nu este respectată, iar construcția afectează drepturile vecinilor, aceștia pot lua măsuri. Vecinii pot solicita în instanță demolarea proprietății care nu respectă distanța sau despăgubiri.
În plus, articolul 615 din Codul Civil impune o distanță de cel puțin 2 metri între proprietatea vecină și elementele construcției ce permit vizionarea directă, precum ferestrele și balcoanele.
Mai există și cazuri speciale în care distanța poate fi redusă la un metru. Acest lucru este posibil numai dacă elementele respective nu sunt paralele cu granița terenului, după cum arată legalbadger.org.
Reglementările locale, precum Planul Urbanistic General (PUG) sau Planurile Urbanistice Zonale (PUZ), pot să impună cerințe chiar mai dure decât cele existente în Codul Civil.
Regulamentele variază ținând cont de specificul zonei, dar și de tipul construcțiilor. În zonele urbane centrale sau cu clădiri înalte, e vorba despre restricții care sunt mai dure, în general.
Înălțimea clădirii, utilizarea acesteia și prezența ferestrelor laterale sau din spate pot să aibă o influență asupra stabilirii distanței minime impuse de autorități.
Proprietarii trebuie să obțină o autorizație de construire, emisă de primărie sau de autorități locale, dacă vor să înceapă o construcție. Proiectul casei trebuie să respecte normele din Codul Civil, dar și reglementările urbanistice locale.
Acestea din urmă includ detalii privind distanțele față de granițele proprietăților vecine. Fără documentația obținută de specialiști autorizați, cum ar fi ingineri sau arhitecți, autorizația de construire nu poate fi obținută. Din documentație trebuie să facă parte și amplasamentul exact al casei pe teren.