Life

Anunț oficial pentru toți românii care stau în străinătate. Documentele de care aveți nevoie neapărat. Cum le puteți obține

Veste uriașă pentru cetățenii românii care locuiesc peste hotare. Care sunt actele necesare pentru a vota la alegerile din 2024.
15.03.2024 | 23:00
Anunt oficial pentru toti romanii care stau in strainatate Documentele de care aveti nevoie neaparat Cum le puteti obtine
Veste uriașă pentru cetățenii românii care locuiesc peste hotare. Care sunt actele necesare pentru a vota la alegerile din 2024. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Anunț oficial pentru toți românii care stau în străinătate. Documentele de care aveți nevoie pentru a vota. Cum le puteți obține pentru a vă exprima preferințele la alegerile prezidențiale și parlamentare de anul acesta.

Veste uriașă pentru cetățenii românii care locuiesc peste hotare. Care sunt actele necesare pentru a vota la alegerile din 2024

Veste uriașă pentru cetățenii românii care locuiesc peste hotare. Care sunt actele necesare pentru a vota la alegerile din 2024. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis Ordinul 373/2024, care reglementează documentele necesare, având în vedere alegerile prezidențiale și parlamentar.

ADVERTISEMENT

Cei care sunt stabiliți în străinătate trebuie să ateste reședința în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondență. Românii se pot înregistra în Registrul electoral ca alegători începând cu data de 1 aprilie 2024.

Mai exact, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, care doresc să voteze, trebuie să se înscrie prin intermediul unor formulare on-line. Ei trebuie să facă dovada acestui statut prin prezentarea unor cărți de identitate emise cetățenilor străini.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acest lucru se mai poate face prin prezentarea permiselor de rezidență ori de reședință ori a oricărui document specific fiecărei țări. Actele diferă în funcție de fiecare țară în parte și pot fi consultate AICI.

Actele necesare pentru românii din străinătate care doresc să voteze

Spre exemplu, românii care stau în Afganistan și care vor să își exprime votul la alegerile de anul acesta au nevoie de două documente. Acestea sunt viza de lungă ședere și pașaportul de serviciu însoțit de NATO Travel Order (individual sau colectiv).

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, românii care stau în Austria trebuie să prezinte mai multe acte pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență la alegerile pentru Președintele României, pentru Senat și pentru Camera Deputaților.

Concret, aceștia trebuie să aibă o dovadă de înscriere sau înregistrare (Bestätigung der Meldung sau Meldezettel), precum și o adeverință de înregistrare pentru cetățenii SEE și ai Confederației Elvețiene (Anmeldebescheinigung für EWR Bürgern-innen und Schweizer Bürger-innen).

ADVERTISEMENT

De asemenea, le mai trebuie un certificat privind libera circulație în UE (EU Freizügigkeitsbestätigung), un titlu de ședere sau dovadă de stabilire (Aufenthaltstitel) și un document de identitate cu fotografie pentru cetățenii comunitari (EU – Lichtbildausweis0).

În plus, cetățenii românii care muncesc în Austria de foarte multă vreme și doresc să voteze la alegerile de anul acesta mai au nevoie și de o adeverință de lungă ședere (Bescheinigung des Daueraufenthalts).

ADVERTISEMENT