Toți românii care stau la curte, dar și la bloc, trebuie să știe ce lucrări pot face în 2025. Pentru acestea, nu e nevoie de autorizație de construire. Sunt mai multe lucrări care pot fi efectuate în siguranță.
Persoanele care locuiesc la casă, dar și la bloc trebuie să știe că lucrările de construcție sau demolare trebuie făcute doar în baza unei autorizații emise, în acest sens, de primăria competentă.
Cu toate acestea, există și lucrări pentru care nu este nevoie de deținerea unei autorizații de construire sau de desființare, conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Toate persoanele care vor să facă diverse lucrări trebuie să știe aceste detalii. Mai multe tipuri de lucrări sunt incluse pe lista celor care nu necesită autorizație.
Pot fi executate fără autorizație de construire/desființare anumite lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor, notează avocatnet.ro. Următoarele lucrări pot fi executate:
Se mai pot executa și lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității sau a formei arhitecturale a elementelor de fațadă, după cum urmează:
În România, legea permite și executarea altor lucrări, fără a fi nevoie de autorizație. Este vorba despre următoarele situații:
Legea stabilește că pot fi executate fără autorizație de construire/desființare și unele lucrări care nu modifică structura de rezistențe și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor aflate în zone de protecție a monumentelor, precum și în zone construire protejate.
Acestea nu trebuie să fie monumente istorice clasate sau în curs de clasare. În același timp, acestea nici nu reprezintă construcții cu valoarea arhitecturală sau istorică, stabilite prin documentații de urbanism aprobate.
Pot fi executate lucrări de reparații și/sau întreținere la construcțiile existente, dacă nu sunt afectate forma clădirii, decorația fațadelor sau volumul. Acestea nu trebuie să reprezinte extinderi, demolări sau modificări structurale.
Lucrările de reparații minore la finisaje exterioare, cu condiția păstrării materialului, culorii și texturii finisajului, sunt permise. Același lucru este valabil și dacă e vorba despre reparații sau înlocuiri de tâmplărie exterioară.
Pot fi realizate lucrări de reparații interioare la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, dar și înlocuiri de tâmplărie interioare. Condiția este să fie păstrate dimensiunile golurilor.
Se mai pot realiza lucrări de reparații și înlocuiri la pardoseli, la instalațiile interioare. Reparațiile și înlocuirile de sobe de încălzit, dar și ale coșurilor de fum aferente, dacă sunt păstrate forma, dimensiunile și materialele acestora, sunt permise.
Mai pot fi executate reparații la împrejmuiri, acoperișuri, terase, învelitori, trotuare sau ziduri de sprijin sau scări de acces. Condiția este să nu se schimbe forma acestora sau materialele din care sunt realizate.
În cazul montării sistemelor fotovoltaice pe clădiri, totul este specificat în Legea 50/1991. Astfel, “montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de către prosumatori și/ sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.
Sistemele fotovoltaice și/ sau panourile solare vor fi susținute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia și a panourilor, precum și cele rezultate din acțiunea vântului și a depunerilor de zăpadă”, arată legea.
Executarea sau desființarea, totală sau parțială, fără a avea autorizație a lucrărilor de construcții, poate aduce amenzi uriașe. Acestea pot fi până la 100.000 de lei.