Life

Anunț oficial pentru toți românii care stau la curte, dar și la bloc. Lucrările pe care le poți face în 2025 fără să ai nevoie de autorizație de construire. Nu contează ce spune primarul, polițistul sau președintele de bloc

Anunț pentru toți românii care stau la curte sau la bloc. Lucrările pe care le poți face fără autorizație de construire, în 2025.
08.03.2025 | 15:00
Anunt oficial pentru toti romanii care stau la curte dar si la bloc Lucrarile pe care le poti face in 2025 fara sa ai nevoie de autorizatie de construire Nu conteaza ce spune primarul politistul sau presedintele de bloc
Ce lucrări poți face fără autorizație de construcție, în 2025. Sursa foto: Freepik/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toți românii care stau la curte, dar și la bloc, trebuie să știe ce lucrări pot face în 2025. Pentru acestea, nu e nevoie de autorizație de construire. Sunt mai multe lucrări care pot fi efectuate în siguranță.

Anunț oficial pentru românii care locuiesc la curte sau la bloc. Lucrările pe care le poți face fără autorizație de construcție, în 2025

Persoanele care locuiesc la casă, dar și la bloc trebuie să știe că lucrările de construcție sau demolare trebuie făcute doar în baza unei autorizații emise, în acest sens, de primăria competentă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există și lucrări pentru care nu este nevoie de deținerea unei autorizații de construire sau de desființare, conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Toate persoanele care vor să facă diverse lucrări trebuie să știe aceste detalii. Mai multe tipuri de lucrări sunt incluse pe lista celor care nu necesită autorizație.

ADVERTISEMENT

Lucrările care nu necesită autorizație. Lista completă

Pot fi executate fără autorizație de construire/desființare anumite lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor, notează avocatnet.ro. Următoarele lucrări pot fi executate:

  • Reparații la împrejmuiri, fără a schimba forma acestora, dar și materialele din care sunt executate;
  • Reparații la acoperișuri, învelitori sau terase, dacă nu este schimbată forma acestora;
  • Reparații și înlocuiri ale tâmplăriei interioară;
  • Reparații și înlocuiri de tâmplărie exterioară, dar numai cu condiția păstrării formei, dimensiunilor golurilor și tâmplăriei, inclusiv în cazul în care sunt schimbate materialele din care sunt realizate lucrările;
  • Reparații și înlocuiri de sobe de încălzit, precum și ale coșurilor de fum aferente;
  • Tencuielile, zugrăvelile, vopsitoriile, placajele și alte finisaje interioare, dar și pardoseli interioare;
  • Reparații la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje și alte finisaje exterioare, numai dacă nu sunt modificare elementele de fațadă ale clădirilor;
  • Reparații/înlocuiri la instalațiile interioare, dar și la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, numai în limitele proprietății;
  • Montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere, dar și montarea unor aparate individuale folosite pentru climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități.
ADVERTISEMENT

Se mai pot executa și lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității sau a formei arhitecturale a elementelor de fațadă, după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  1. Trotuare, ziduri de sprijin sau scări de acces, terase exterioare;
  2. Lucrări de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului, dar fără a schimba sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/șarpantă, în cazul clădirilor de locuit individuale, care au cel mult trei niveluri.

Alte lucrări care pot fi executate fără autorizație

În România, legea permite și executarea altor lucrări, fără a fi nevoie de autorizație. Este vorba despre următoarele situații:

  • Lucrări de întreținere curentă și periodică, dar și reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente;
  • Modificări de compartimentare nestructurală și demontabilă, care este realizată din materiale ușoare;
  • Schimbarea de destinație, doar în cazul în care, pentru a o realiza, nu sunt necesare lucrări de construire/desființare pentru care este prevăzută, conform legii, emiterea unei autorizații de construire/desființare, încadrată în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate;
  • Instalarea, modificarea sau înlocuirea punctelor de acces pe suport radio cu aria de acoperire restrânsă, respectând caracteristicile fizice și tehnice stabilite de Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1070;
  • Lucrări de intervenții în scopul implementării măsurilor necesare potrivit legislației prevenirii și stingerii incendiilor în vigoare, dar și executarea instalațiilor specifice prevenirii și stingerii incendiilor, în vederea obținerii unei autorizații de incendiu;
  • Lucrări de plantare a perdelelor forestiere de protecție, precum și împăduriri pe terenuri care sunt degradate;
  • Lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, pentru care e nevoie de avizul administrației cimitirului;
  • Lucrări pentru amplasarea de structuri ușoare demontabile pentru a acoperi terenurile de sport existente sau destinate desfășurării de evenimente culturale ce vor fi realizate în baza unui aviz de amplasare;
  • Lucrări de întreținere periodică, dar și reparații curente la infrastructura sistemului național de gospodărie a apelor, cu rol de apărare împotriva inundațiilor, dar și la instalațiile aferente, fiind incluse malurile și talvegul albiilor minore, numai cu notificarea în prealabil a unităților administrativ-teritoriale.

Care este situația construcțiilor din zone de protecție a monumentelor

Legea stabilește că pot fi executate fără autorizație de construire/desființare și unele lucrări care nu modifică structura de rezistențe și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor aflate în zone de protecție a monumentelor, precum și în zone construire protejate.

Acestea nu trebuie să fie monumente istorice clasate sau în curs de clasare. În același timp, acestea nici nu reprezintă construcții cu valoarea arhitecturală sau istorică, stabilite prin documentații de urbanism aprobate.

Pot fi executate lucrări de reparații și/sau întreținere la construcțiile existente, dacă nu sunt afectate forma clădirii, decorația fațadelor sau volumul. Acestea nu trebuie să reprezinte extinderi, demolări sau modificări structurale.

Lucrările de reparații minore la finisaje exterioare, cu condiția păstrării materialului, culorii și texturii finisajului, sunt permise. Același lucru este valabil și dacă e vorba despre reparații sau înlocuiri de tâmplărie exterioară.

Pot fi realizate lucrări de reparații interioare la tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, placaje, dar și înlocuiri de tâmplărie interioare. Condiția este să fie păstrate dimensiunile golurilor.

Se mai pot realiza lucrări de reparații și înlocuiri la pardoseli, la instalațiile interioare. Reparațiile și înlocuirile de sobe de încălzit, dar și ale coșurilor de fum aferente, dacă sunt păstrate forma, dimensiunile și materialele acestora, sunt permise.

Mai pot fi executate reparații la împrejmuiri, acoperișuri, terase, învelitori, trotuare sau ziduri de sprijin sau scări de acces. Condiția este să nu se schimbe forma acestora sau materialele din care sunt realizate.

Ce spune legea despre montarea sistemelor fotovoltaice

În cazul montării sistemelor fotovoltaice pe clădiri, totul este specificat în Legea 50/1991. Astfel, “montarea pe clădiri, anexe gospodărești și pe sol a sistemelor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice de către prosumatori și/ sau a panourilor solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde pentru consumul casnic, cu înștiințarea prealabilă a autorităților administrației publice locale și cu respectarea legislației în vigoare.

Sistemele fotovoltaice și/ sau panourile solare vor fi susținute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu și să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia și a panourilor, precum și cele rezultate din acțiunea vântului și a depunerilor de zăpadă”, arată legea.

Executarea sau desființarea, totală sau parțială, fără a avea autorizație a lucrărilor de construcții, poate aduce amenzi uriașe. Acestea pot fi până la 100.000 de lei.