News

Anunț pentru cei care muncesc în Italia și au dreptul la pensie. Ministrul muncii: ”România și Italia vor colabora”

Ministrul muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri că România va colabora cu Italia pentru certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare a cetăţenilor români care lucrează în această ţară și au dreptul la pensie.
04.05.2022 | 15:08
Anunt pentru cei care muncesc in Italia si au dreptul la pensie Ministrul muncii Romania si Italia vor colabora
Anunț pentru cei care muncesc în Italia și au dreptul la pensie. Foto: pxhere.com
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii a lansat acest anunț foarte important pentru milioane de români la Palatul Victoria, în cadrul întâlnirii cu  ministrul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană, Andrea Orlando.

Proceduri mai rapide pentru cei care muncesc în Italia și vor să iasă la pensie

Astfel s-a aflat că obiectivul celor doi miniștri este de a scurta timpul de aşteptare pentru românii care au muncit sau muncesc în Italia și care au dreptul la pensie.

ADVERTISEMENT

Ceea ce noi am stabilit astăzi împreună este foarte important pentru cetăţenii ambelor ţări. Pe lângă prietenia deja cunoscută dintre Italia şi România astăzi ne-am împrietenit şi mai mult la nivel de ministere ale Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Politicilor Sociale din Italia şi am stabilit foarte clar o colaborare intensă şi apropiată pentru a rezolva în primul şi în primul rând câteva lucruri extrem de importante.

(…) Am stabilit foarte clar o cooperare în ceea ce înseamnă certificarea şi confirmarea stagiilor de cotizare a cetăţenilor români care lucrează în Italia şi să lucrăm împreună pentru a scurta cât mai mult acest timp de aşteptare pentru că cetăţenii au dreptul pensie şi noi trebuie să ne ocupăm cât mai rapid pentru a le deschide acest drept”, a declarat Budăi.

ADVERTISEMENT

A mai fost un alt anunț important

Mai mult, ministrul muncii s-a referit și la înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii. În prim-plan este un dosar extrem de important pentru UE și care a fost finalizat în 2019. Este vorba despre anul în care România a deținut Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. ”Pe lângă acest lucru, vreau cu mândrie dar şi cu modestie să vă aduc aminte de un aspect.

Atunci când am avut onoarea să fiu iarăşi ministru pentru prima oară, în 2019, pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene am înfiinţat sau am finalizat un dosar extrem de important pentru Uniunea Europeană şi anume înfiinţarea Autorităţii Europene a Muncii.

ADVERTISEMENT

Am stabilit împreună cu domnul ministru că prin această autoritate echipele noastre mixte de inspectori din Italia şi din România vor participa la grupuri de lucru şi de profesionalizare şi de armonizare a condiţiilor de lucru şi a legilor din Italia şi România, astfel încât la controalele ulterioare mixte care se vor desfăşura bineînţeles şi în România şi în Italia să ne fie mult mai uşor să facem acest lucru”, a subliniat Budăi.

Probleme mari cu recunoașterea muncii românilor care au lucrat în Italia

La rândul său, Andrea Orlando a spus că a propus îmbunătăţirea formelor de cooperare în sectorul asigurărilor sociale. La această situație s-a ajuns pentru că mulţi lucrători au întârzieri în recunoaşterea muncii pe care au desfăşurat-o în Italia, când își depun dosarul pentru pensie.

ADVERTISEMENT

Oficialul italian a mai spus că această problemă urmează să fie rezolvată în următoarele luni. Soluția găsită: un act ulterior care să poată fi semnat în Italia, conform Agerpres.

În acest context, cei doi miniștri au semnat Memorandumul de înţelegere privind colaborarea şi schimbul de informaţii în domeniul inspecţiei muncii între Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Republica Italiană.

ADVERTISEMENT