Românii care stau la bloc sunt vizați de un anunț important. Un proiect de lege depus la Senat prevede ca termenul de montare obligatorie a repartitoarelor de căldură să fie amânat cu un an.
Astfel, instalarea repartitoarelor ar putea fi impusă de la finalul anului viitor, din 31 decembrie 2024. Inițiativa legislativă a PNL a fost depusă luni, 20 noiembrie, la Senat. Mai mult, o categorie de persoane primește o veste bună.
Liberalii au cerut ca românii care stau la bloc și se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile să primească bani pentru achiziția și montarea dispozitivelor. Vor fi acordați maximum 750 de lei de locuință. Cei care vor beneficia de ajutor sunt românii care au primit cardurile de energie.
„Inițiatorii liberali vor compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuință”, au anunțat reprezentanții PNL.
Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie. Cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor”, adaugă liberalii.
În această categorie intră persoanele și familiile cu un venit ce nu depășește 2.000 de lei pe lună pe membru de familie. De asemenea, pensionarii de invaliditate, persoanele cu handicap sau familiile cu alocație de susținere ori ajutor social, cu același venit, sunt beneficiarii acestui ajutor.
Proiectul legislativ este susținut de ministrul Energiei Sebastian Burduja. Inițial, românii care stau la bloc ar fi trebuit să aibă montate repartitoarele de căldură până la data de 31 decembrie 2023.
„Proiectul legislativ este inițiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja. Alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea și de alți parlamentari. Mai semnează președintele Comisiei de Energie din Senat și cel al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților”, mai spun liberalii.
În România, circa un milion de locuințe depind de sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Jumătate dintre ele se află în București, unde 275.000 de apartamente nu au instalate repartitoarele de căldură, potrivit ministrului Energiei.