News

Anunț pentru toți cei care stau la bloc. Din septembrie 2019, sunt obligați să adopte un regulament de bloc

04.09.2019 | 11:48
Toți locatarii vor primi noul regulament. Sursa foto - facebook.

Anunț pentru toți cei care stau la bloc! Începând cu această lună se schimbă regulile serios și locatarii devin obligați să respecte anumite condiții. Mai exact, din septembrie apare noul regulament de bloc. Asociațiile de proprietari trebuie să adopte noua variantă a actului până la finalul acestei luni. Actul va ajunge la toate persoanele care locuiesc în bloc. Atenție! Totul este legal și este prevăzut în Ordinul MDRAP nr. 1058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.

Anunț pentru toți cei care stau la bloc

Mai mult de atât, acesta a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 149 din 25 februarie 2019. Concret, proprietarii sunt obligați să aprobe noul regulament până pe 28 septembrie. Acesta va fi afișat la avizier, iar fiecare locatar va primi o copie. De remarcat că vechea lege nu impunea prezența unui asemenea regulament. Nimeni nu scapă de noile obligații indiferent de felul în care locuiești în bloc.

Regulile trebuie respectate de proprietari, chiriași și de orice persoană care stă pentru o perioadă scurtă de timp în bloc. Trebuie să știți că regulamentul blocului urmează să stabilească regulile ce vor trebui respectate și condițiile de folosire a părților comune ale clădirii, precum și normele de comportament și bună vecinătate dintre proprietari. În mod evident, de întocmirea acestui regulament se va ocupa președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv al asociației care va dezbate și adopta în cadrul adunării generale.

Anunț pentru toți cei care stau la bloc. Avizier
Regulamentul poate fi afișat la avizier. Sursa foto – facebook

Din septembrie 2019, sunt obligați să adopte un regulament

După ce regulamentul a fost adoptat, conținutul lui va fi adus la cunoștința tuturor locatarilor în cel mult o săptămână de la redactarea lui. Atenție! Noua lege a asociațiilor nu stabilește și conținutul exact al regulamentului de bloc. Cu toate acestea este precizat că regulamentul “nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției”.

Obligația de a-i infoma pe chiriași sau pe cei veniți în vizită despre prevederile regulamentului de bloc revine proprietarilor de drept. În cazul în care regulamentul nu este respectat de către un locatar, ceilalți proprietari au dreptul de a sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației cu privire la aceste nereguli.