Recent, Microsoft a făcut un anunț care îi va nemulțumi pe mulți utilizatori. Vor fi obligați să plătească o taxă anuală în cazul în care refuză să treacă la Windows 11. Totuși, nici așa nu vor mai beneficia de anumite servicii.
Dacă te numeri printre acele persoane care nu vor să treacă la Windows 11, s-ar putea să te răzgândești după ce afli de ultimul anunț făcut de Microsoft. Reprezentații companiei au declarat ca va înceta orice suport gratuit pentru Windows 10.
Astfel că, în curând, milioane de utilizatori vor fi nevoiți să plătească o taxă pentru a-și păstra computerul în siguranță. Termenul limită este toamna anului 2025. După aceea, nu vor fi lansate actualizări gratuite, patch-uri sau funcții noi pentru dispozitivele care încă îl folosesc.
„Începând cu 14 octombrie 2025, Windows 10 nu va mai primi actualizări de securitate. Pe măsură ce amenințările de securitate evoluează și se adaptează, la fel trebuie să facă și sistemele noastre de operare și hardware-ul”, a anunțat Microsoft în cea mai recentă actualizare, conform mirror.co.uk.
Astfel, compania va oferi Actualizări de securitate extinse (ESU) pentru consumatori, dar numai dacă plătesc o taxă anuală de 30 de dolari. După aceea, computerul care utilizează Windows 10, va continua să primească „Actualizări de securitate critice și importante”.
Chiar dacă această opțiune ar putea însemna că nu vei fi nevoit să renunți la Windows 10, este bine de știut faptul că aceste actualizări nu sunt la fel de avansate. De aceea, Microsoft a subliniat că trecerea la Windows 11 este încă cea mai bună opțiune pentru majoritatea.
Firma a afirmat că ESU-urile nu vor oferi noi funcții și remedieri de erori. Nici suportul tehnic nu va mai fi disponibil. Prin urmare, dacă deții un computer pe care Windows 10 poate rula, este momentul ideal pentru a face trecerea, pentru a evita plata taxelor.
Pentru a instala sau a face upgrade la Windows 11, dispozitivele trebuie să îndeplinească anumite cerințe hardware minime. Este vorba despre un procesor de 1 gigahertz (GHz) sau mai rapid cu două sau mai multe nuclee pe un procesor compatibil pe 64 de biți sau sistem pe un cip (SoC).
De asemenea, este nevoie de o memorie de 4 GB sau mai mare, 64 GB sau mai mult spațiu disponibil pe disc, placă grafică compatibilă cu DirectX 12 sau o versiune ulterioară, cu un driver WDDM 2.0 și firmware de sistem: UEFI, capabil de pornire sigură.