News

Anunț sumbru de la Administrația Națională de Meteorologie. Furtunile continuă în România până în 24 iunie

15.06.2020 | 21:27
Anunt sumbru de la Administratia Nationala de Meteorologie Furtunile continua in Romania pana in 24 iunie
ADVERTISEMENT

Alertă de vreme extremă în România. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, îi avertizează pe români să se aștepte la ploi torențiale în majoritatea județelor.

Mai bine de jumătate de țară este sub cod portocaliu de furtună până marți, 16 iunie, dimineață la ora 3. Slobozia este ultima localitate afectată puternic de ploile torențiale, unde inundațiile au doborât copacii în mai multe cartiere.

ADVERTISEMENT

Conform meteorologilor, au căzut 85 litri/mp în doar câteva zeci de minute, mai multe localități din Argeș și Sevein fiind inundate. În Argeș, viitura a pătruns în casele oamenilor, în timp ce în Severin viitura a făcut prăpăd.

Furtunile din România vor continua până în 24 iunie 2020

Conform Antena 3, într-o comună din Timișoara acoperișurile caselor au fost măturate de vântul puternic, în timp ce o fetiță de 11 ani a fost aproape de a fi prinsă sub dărâmături.

ADVERTISEMENT

Situația a fost tragică în județul Bihor, unde un copil de patru ani a murit după ce a fost luat de viitură.

Este o lună iunie deosebit de severă din punct de vedere al fenomenelor meteorologicice extreme destul de specifice acestei perioade de instabilitate atmosferică accentuată. Luni iunie foarte bogate în precipitații am mai înregistrat, cel mai recent în 2010, cu o cantitate medie de precipitații de 133 l/mp. La acest moment, pentru prima jumătate a lunii iunie, discutăm doar despre 52,4 l/mp față de o normă climatologică de 84 l/mp”, a declarat Mateescu, directorul ANM.

ADVERTISEMENT

Directorul ANM a menționat că fenomenele meteorologice extreme s-au înmulțit în ultimele două săptămâni, în special pe arii restrânse. În Slobozia, de exemplu, au fost cazuri unde au fost înregistrate precipitații de 126 litri/mp.

„Până acum, în doar cinci zile au fost emise 20 de coduri roșii, respectiv 170 de coduri portocalii de la începutul lunii. De la începutul anului, s-au emis 1.458 de avertizări nowcasting pentru vreme extremă. În 2012, în tot anul am avut doar 1.535”, a completat Mateescu.

ADVERTISEMENT

Până marți dimineață, 16 iunie, la ora 3, va fi în vigoare avertizarea de cod portocaliu pentru toată România, însă autoritățile fac eforturi pentru a preveni inundațiile, în condițiile în care vremea va fi instabilă încă 10 zile.

Directorul ANM a declarat că mesajele de cod portocaliu și roșu sunt transmise prin sistemul de avertizare a populației, RO-Alert. Totodată, luna iulie ar putea însemna o revenire la normalitate, cu temperaturi crescute în medie cu 6-7 grade Celsius și un nivel al precipitațiilor apropiate de normal.

ADVERTISEMENT