Anunț terifiant pentru omenire! Oamenii de știință avertizează că vor apărea pandemiile evului mediu

Bogdan Solomon   
în HotNews
16/07/2019, 20:58
Anunț terifiant pentru omenire! Oamenii de știință avertizează că vor apărea pandemiile evului mediu
Omenirea este amenințată de noi epidemii. Sursa foto: digi24

Încă din cele mai vechi timpuri,  omenirea s-a confruntat cu viruși și bacterii de tot felul, fie că vorbim despre ciuma bubonică sau variolă, reușind să le facă față, grație evoluției pe care a atins-o medicina. Cu toate acestea, oamenii de știință avertizează că pericolul nu a dispărut, întrucât se vor dezvolta noi modalități de infecție, luând naștere astfel așa-numitele pandemii ale evului mediu.

Pandemiile evului mediu amenință omenirea, din cauza încălzirii globale

Oamenii de ștință afirmă că schimbările climatice manifestate tot mai frecvent la nivelul întregii planete nu fac altceva decât să favorizeze trezirea la viață a virușilor și bacteriilor ce păreau demult uitate. Mai exact, apariția patogenilor este strâns legată de permafrost, un strat de sol înghețat aparent pentru totdeauna.

În realitate, însă, condițiile meteorologice din ultima vreme au făcut ca acesta să intre într-un proces de topire, fenomen care, în termeni mai plastici este comparabil cu deschiderea unei adevărate cutii de boli a Pandorei. Chiar dacă topirea straturilor superficiale de permafrost, a căror adâncime nu depășește pragul de 50 de centimetri este cât se poate de normală, încălzirea globală a dus la expunerea straturilor mai vechi, însemnând că omenirea are serioase motive de îngrijorare.

Încălzirea globală este responsabilă pentru pandemiile evului mediu
Încălzirea globală este responsabilă pentru pandemiile evului mediu

Ce spun oamenii de știință despre virușii patogeni care ar putea amenința întreaga omenire

Temperatura din Cercul Artic înregistrează creșteri de aproximativ trei ori mai rapide, în comparație cu restul lumii. În aceste condiții, există posibilitatea ca numeroși viruşi patogeni periculoși atât pentru oameni, cât și pentru animale să existe în stare de conservare în interiorul straturilor vechi de permafrost şi gheaţă. Mai mult decât atât, oamenii de știință nu exclud nici varianta reapariției unor bacterii care au provocat epidemii globale de-a lungul timpului.

Jean-Michel Claverie, biolog în cadrul Universității Aix-Marseille din Franţa a  analizat microbii din permafrost, ajungând la concluzia că există specii extrem de periculoase pentru oameni.  „Deocamdată, zonele de permafrost nu sunt foarte locuite, însă dacă oamenii vor începe să sape aici, pentru a extrage diferite resurse, se poate declanşa un adevărat dezastru”, este avertismentul lansat de cercetătorul francez.

Închide ×