News

Anunțul ANAF despre Declarația Unică. Până când trebuie depusă și ce trebuie să scrie contribuabilii în ea

10.06.2019 | 15:37
Anuntul ANAF despre Declaratia Unica Pana cand trebuie depusa si ce trebuie sa scrie contribuabilii in ea

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunță pe site-ul instituţiei că termenul de depunere a Declaraţiei Unice este sfârşitul lunii iulie. Guvernul a mutat termenul de depunere, care iniţial era la mijlocul lunii martie. Declaraţia se poate depune accesând butonul „Depunere declaraţie unică” din partea dreaptă sus a paginii principale a portalului ANAF, sau online prin www.e-guvernare.ro.

Cine trebuie să depună declarația unică de la ANAF

Cine trebuie să depună declarația Unică? Ei bine, aceasta se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Documentul se utilizează pentru declararea impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile realizate pe anul 2018, precum şi a impozitului şi contribuţiilor sociale datorate, pe veniturile estimate pe anul 2019.

declaratia unica ANAF
Cine depune declaratia unica la ANAF!

Sistemul ar putea ceda din nou

Toți cei care au depus sau care vor depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale prin mijloacele electronice la distanță și își plătesc obligațiile anuale aferente anului 2018 până la sfârșitul lunii iulie 2019 vor beneficia de o bonificație de 5% din impozitul pe venit și din contribuțiile sociale datorate pentru anul trecut, a anuţat recent purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ANAF face apel la contribuabili prin această scrisoare să nu lase depunerea declarației pe ultima zi întrucât sistemele informatice proprii vor ceda din cauza suprasolicitării, așa cum au mai făcut-o, de altfel, până acum.

“Un aspect important, pe care vă rugăm să îl luați în considerare în ceea ce priveşte depunerea on-line, este faptul că transmiterea masivă a declarațiilor fiscale în ultima zi poate îngreuna procesul de depunere on-line. Pentru a se evita suprasolicitarea sistemului informatic, vă rugăm să aveți în vedere că puteți depune declarația unică oricând, până la data de 31 iulie 2019”, mai precizează ANAF.