News

Anunțul care ne dă fiori! Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea revenirii la carantină națională

08.10.2020 | 07:57
Anuntul care ne da fiori Raed Arafat a vorbit despre posibilitatea revenirii la carantina nationala
ADVERTISEMENT

Dacă închiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor, sălilor de spectacol, cinematografelor, teatrelor și toate celelalte măsuri luate de autorități în orașele grav afectate de răspândirea coronavirusului nu vor avea efectul scontat, trebuie să ne așteptăm la un nou pachet de restricții. Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în cursul zilei de miercuri, 7 octombrie, când țara noastră a înregistrat 2.958 de cazuri noi și 82 de decese.

Având în vedere că situația din secțiile de terapie intensivă tinde să devină critică, există posibilitatea introducerii unor secții dedicate pacienților infectați cu SARS-CoV-2 în incinta spitalelor care până acum erau desemnate non-Covid.

ADVERTISEMENT

Am luat prea târziu măsurile, dar cele care s-au luat trebuie respectate. Problema este nerespectarea măsurilor impuse. Toate au avut impact pe ce se întâmplă acum”, a explicat secretarul de stat, conform observatornews.ro.

Ne întoarcem la carantină națională? Anunțul lui Raed Arafat

Sistemul nostru este pregătit pentru a răspunde pe etape. La această etapă ajungem la o limită la ATI. Există alte etape pregătite. Sunt secțiile mobile, unele le-am oprit, acum le reactivăm, cea nouă urmează să fie amplasată lângă un spital din București, mai avem cele două la Timișoara, mai avem secțiile modulare.

ADVERTISEMENT

Putem ajunge și la faza în care să folosim un procent din paturile pentru cazuri non-Covid sau anumite spitale non-Covid să aibă secțiuni pentru bolnavii Covid. Există o marjă de manevră, dar ar fi bine să rezolvăm problema fără să ajungem aici.

În unele județe au trebuit să aleagă la un moment dat. Am transferat pacienți de la un spital la altul, noroc că am avut unde să îi transferăm. S-ar putea să alegem cine intră în ATI sau nu. Dacă ajungem la un număr de 4.000 de cazuri pe zi crește numărul de cazuri la ATI. Acum suntem la 600, va crește mai mult.

ADVERTISEMENT

Cu cât crește numărul cazurilor, cu atât ne apropiem de pragul în care avem o problemă la Terapie Intensivă. Am luat prea târziu măsurile, dar cele care s-au luat trebuie respectate. Problema este nerespectarea măsurilor impuse. Toate au avut impact pe ce se întâmplă”, a declarat Raed Arafat.

„Se evită să se ajungă la un lockdown major, care va avea un impact economic major”

Șeful DSU a precizat, totodată, că închiderea unui oraș precum Bucureștiul nu este luată în calcul de autorități. În plus, eventualele noi măsuri ar avea efect doar la nivel național, pentru a evita pe cât posibil un „lockdown major” care ar duce economia țării pe marginea prăpastiei.

ADVERTISEMENT

La acest moment nu se discută închiderea unui oraș precum București. Oricum, măsurile sunt zonale, locale, bine gândite pentru o anumită zonă. S-au luat măsuri pentru localități unde s-a depășit 1,5 la mie. Oricând aceste localități pot să aibă și alte măsuri.

Se evită să se ajungă la un lockdown major, care va avea un impact economic major. Măsurile pe care le-am luat avem nevoie de câteva zile să vedem dacă produc un efect sau nu. Dacă nu au efect, ar putea veni un alt pachet de măsuri.

Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, lockdown total, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze acum. Unele măsuri de atunci pot fi luate, dar nu pe plan național, ci pe zone și localități”, a mai spus Raed Arafat pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: