Curtea Constituțională a României a anunțat, luni, ce se va întâmpla după decizia președintelui Klaus Iohannis de a-și da demisia. Reprezentanții CCR au primit cererea prin care se constată vacanța funcției de președinte al României, conform news.ro.
Potrivit oficialilor de la Curtea Constituțională, în acest context se arată că este legitim interimatul în exercitarea funcției de președinte al țării. Articolul 97 din Constituției arată că cea mai înaltă funcție în stat devine vacantă în situația demisiei, a demiterii din funcție ori în cazul imposibilității definitive a exercitării atribuțiilor.
De asemenea, funcția devine vacantă și în caz de deces. Klaus Iohannis a transmis, luni, că va demisiona, urmând să renunțe la funcție de la data de 12 februarie 2025. Președintele Senatului, Ilie Bolojan, va deveni președinte interimar, până la alegerile prezidențiale din luna mai.
„Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor”, arată articolul 98 din Constituție.
De altfel, Ilie Bolojan, șeful PNL și președinte al Senatului, a transmis în această seară că se autosuspendă din calitatea de membru al partidului pe care îl conduce. Urmează să fie ales un președinte interimar al PNL, Bolojan spunând că îl propune pe ministrul de interne, Cătălin Predoiu, pentru această funcție.
„Am avut o şedinţă pregătitoare, având în vedere faptul că în urma demisiei preşedintelui României, preşedintele Senatului ar urma să ocupe această funcţie în calitate de interimar.
Ca atare, conform prevederilor constituţionale, nu mai poate fi membru al unui partid politic şi sunt obligat să mă suspend din calitatea de preşedinte al PNL şi de membru al PNL”, a declarat Ilie Bolojan.
Klaus Iohannis intră în istorie drept primul președinte care își dă demisia din funcție, de la căderea comunismului. Cel de-al doilea mandat al președintelui Iohannis a expirat pe 21 decembrie 2024.
Însă, după decizia CCR din 6 decembrie de a anula alegerile prezidențiale, Iohannis a rămas în funcție. Luni, 10 decembrie, după ce partidele de opoziție au inițiat procedura de suspendare a acestuia, liderul statului a anunțat că demisionează.