News

Anunţul cercetătorilor de la Oxford despre Omicron! „Puțin probabil să repornească pandemia”

Anunţul cercetătorilor de la Oxford despre Omicron pare să liniștească puțin spiritele. Experții spun că noua variantă de coronavirus ar putea fi depășită de omenire
28.11.2021 | 13:11
Anuntul cercetatorilor de la Oxford despre Omicron Putin probabil sa reporneasca pandemia
ADVERTISEMENT

Experții din Marea Britanie și-au exprimat optimismul că vaccinurile se vor dovedi în continuare eficiente, în ciuda amenințării reprezentate de varianta omicron. Cu toate acestea, vor trece „săptămâni” până când efectul complet este cunoscut.

Directorul Oxford Group din Marea Britanie, care a dezvoltat vaccinul AstraZeneca, și-a exprimat un optimism prudent că varianta omicron nu va duce la o „repornire” a pandemiei.

ADVERTISEMENT

Anunţul cercetătorilor de la Oxford despre varianta Omicron!

„Este extrem de puțin probabil ca o repornire a unei pandemii într-o populație vaccinată, așa cum am văzut-o anul trecut, va avea loc”, a spus profesorul Sir Andrew Pollard.

„Vaccinurile au continuat să prevină boli foarte severe, pe măsură ce am trecut prin alfa, beta, gamma și delta”, a spus acesta pentru presa engleză.

ADVERTISEMENT

Pollard a mai transmis că speră că un nou vaccin, dacă va fi necesar, ar putea fi dezvoltat „foarte rapid”. Comentariile lui vin după ce analistul de sănătate din Marea Britanie, Dr. John Campbell, a declarat pentru DW că omicron „nu este probabil să invalideze complet vaccinurile”.

„Ar putea reduce eficacitatea, dar se pare că vaccinurile vor continua să prevină bolile severe, spitalizarea și decesul în marea majoritate a cazurilor”, a mai spus acesta.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că omicron a început deja să sperie întreaga planetă. Ministrul sud-african al Sănătății, Joe Phaahla, consideră că interdicțiile de călătorie impuse până acum sunt „nejustificate”.

Interdicțiile vin după descoperirea noii variante de COVID-19 omicron în sudul Africii. Phaahla a explicat că pentru unele țări decizia a vizat „găsirea de țapi ispășitori pentru a face față a ceea ce este o problemă la nivel mondial”.

ADVERTISEMENT

Regatul Unit a fost primul care a luat măsuri și a instituit o interdicție a zborului din țările din Africa de Sud, la doar câteva ore după ce autoritățile de sănătate din Africa de Sud și-au dat informații despre descoperirea variantei.

Între timp și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că România a stabilit o interdicţie de intrare în ţară a cetăţenilor din mai multe țări.

Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe şi Malawi se află pe această listă.

ADVERTISEMENT