News

Anunțul de ultimă oră care ar putea încheia greva profesorilor. Coaliţia va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor

Anunțul de ultimă oră care ar putea încheia greva profesorilor. Ce transmit liderii coaliției de guvernare cu privire la creșterea salariilor
07.06.2023 | 14:01
Anuntul de ultima ora care ar putea incheia greva profesorilor Coalitia va adopta un memorandum pentru cresterea salariilor
Anunțul de ultimă oră care ar putea încheia greva profesorilor. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anunțul de ultimă oră care ar putea încheia greva profesorilor. Guvernul României a transmis, în cursul zilei de miercuri, că va adopta un memorandum pentru creșterea salariilor din învățământ.

Anunțul de ultimă oră care ar putea încheia greva profesorilor

Decizia a fost luată după o discuție a premierului Nicolae Ciucă cu liderii din sindicat. Documentul ar putea fi adoptat joi, în ședința de Guvern. Acesta ar fi al doilea memorandum propus de coaliție de la debutul grevei.

ADVERTISEMENT

În informarea de presă transmisă de Guvern, se precizează faptul că adoptarea documentului are scopul de a „consolida garanțiile guvernamentale” cu privire la prioritizarea sistemului de învățământ în grila de salarizare viitoare.

Potrivit coaliției de Guvernare, vor fi adoptate două măsuri importante. Prima dintre acestea se referă la grila de salarizare introdusă în noua lege. Acesta ar urma să ajungă la nivelul salariului mediu brut pe economie.

ADVERTISEMENT

„Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării.

Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023”, este prima măsură care ar urma să fie adoptată.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua măsură face referire la introducerea unei prevederi referitoare la acordarea unei indemnizații de concendiu pentru profesori. „Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”, este cea de-a doua măsură.

Marcel Ciolacu: „Fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi”

De asemenea, anunțul a fost făcut și de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a precizat că nu trebuie să mai existe întârzieri privind o decizie care ar putea duce la finalizarea grevei. Marcel Ciolacu susține că „fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, liderul PSD spune că elevii nu trebuie să mai trăiască cu teama că nu vor putea susține examenele: „Acest lucru trebuie să înceteze”, a adăugat președintele social-democraților.

Astfel, Ciolacu a transmis că Executivul a decis să aplice măsura majorării salariilor în învățământ, având ca bază creșterea lefei debutanților, respectiv asistenților universitari la nivelul salariului mediu brut pe economie.

 

ADVERTISEMENT