News
notix pixel id

Anunțul făcut de Pfizer despre eficiența vaccinurilor. Doza booster ar putea fi necesară pentru mai mulţi ani

Un director al companiei farmaceutice Pfizer a declarat că este posibil să avem nevoie de doze booster „un număr de ani de acum înainte“. Totul depinde de evoluția virusului, a precizat el.
08.12.2021 | 13:57
Anunțul făcut de Pfizer despre eficiența vaccinurilor. Doza booster ar putea fi necesară pentru mai mulţi ani
Doza booster ar putea fi necesară mai mulţi ani, dar încă nu se știe dacă va fi făcută o dată sau de două ori pe an. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ben Osborn, director al filialei regionale din Marea Britanie a companiei farmaceutice Pfizer, a declarat că încă nu se știe dacă viitoarele doze booster vor fi necesare anual sau la şase luni, informează agenția DPA/PA.

Într-un interviu acordat PA Media la aniversarea unui an de la administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19 în Marea Britanie, Osborn a spus despre programul de vaccinare în masă din această ţară că a fost un „efort incredibil“.

„Dacă avem nevoie de un nou vaccin, vom putea să-l dezvoltăm“

Întrebat despre varianta Omicron, directorul Pfizer a spus că deocamdată există doar date preliminare. „Aşteptăm cu toţii să apară diverse date, nu doar de la Pfizer şi BioNTech, ci şi de la guverne şi sisteme sanitare din întreaga lume. Ceea ce avem deja este o înţelegere la nivel de bază şi molecular referitor la acest virus şi la mutaţiile care au fost bine documentate“, a spus el.

ADVERTISEMENT

„Ceea ce trebuie să înţelegem acum sunt trei lucruri: nivelul de transmitere pe care îl oferă această nouă variantă şi dacă va depăşi (varianta) Delta aici, în Marea Britanie; în al doilea rând, impactul Omicron în ceea ce priveşte spitalizarea şi decesul potenţial; şi apoi, desigur, foarte important, în al treilea rând, impactul vaccinului asupra acestei variante“, a explicat Osborn.

El a precizat că în următoarele săptămâni vor fi disponibile mai multe informații la toți cei trei factori enumerați, iar acestea vor conduce la luarea deciziilor nu doar pentru Pfizer, ci şi pentru guvernele din întreaga lume. „Aşa că suntem pregătiţi. Dacă avem nevoie de un nou vaccin, atunci vom putea să-l dezvoltăm, să-l producem la scară largă“, a spus Osborn.

ADVERTISEMENT

Doza booster, la șase luni sau la un an

În prezent, cel mai important lucru este să se extindă campaniile de vaccinare cu doze booster la nivelul întregii populaţii adulte „pentru ca acel nivel de bază de imunitate să fie cât se poate de mare“, consideră reprezentantul Pfizer.

Întrebat cât timp va fi necesară stimularea imunităţii prin doze booster, Ben Osborn a precizat că totul depinde de modul în care va evolua virusul: „Cred că este dificil de spus pe termen lung, deoarece niciunul dintre noi nu poate prezice cum va evolua virusul în timp. Cred că ceea ce ştiinţa şi datele ne arată acum, totuşi, este că s-ar putea să avem nevoie de un anumit nivel de stimulare în rândul populaţiei noastre adulte un număr de ani de acum înainte.“

ADVERTISEMENT

„Ceea ce nu ştim este dacă acesta va însemna o stimulare la şase luni, aşa cum este cazul în prezent, sau dacă va deveni mai asemănător cu un booster anual, asemănător cu cel gripal“, a adăugat el.

Un an de la primul vaccin administrat în Marea Britanie

Campania de vaccinare din Marea Britanie a fost lansată la 8 decembrie 2020. Margaret Keenan, o femeie în vârstă de 90 de ani, a devenit atunci prima persoană din lume căreia i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 în afara studiilor clinice, la Spitalul Universitar din Coventry.

ADVERTISEMENT

Peste 51 de milioane de prime doze de vaccin au fost administrate de atunci în Marea Britanie. La acestea se adaugă cele peste 46 de milioane de doze secundare şi 20 de milioane de doze booster.

„A trecut un an de când Margaret Keenan a primit primul vaccin la nivel mondial, în cadrul unui program sanitar naţional, a fost cel mai incredibil efort din perspectiva sănătăţii umane pe care l-am văzut vreodată. Nu cred că cineva şi-ar fi imaginat că vom fi în această poziţie în care ne aflăm în prezent aici, în Marea Britanie – unde peste 80% din populaţia noastră are două doze, şi am intrat deja în programul de rapel – şi impactul acestor vaccinuri asupra sănătăţii naţiunii noastre“, a declarat Ben Osborn.

ADVERTISEMENT

„Anul trecut, pe vremea aceasta, am fost primul organism de reglementare din lume care a aprobat primul vaccin COVID-19, pentru Marea Britanie. Vaccinarea este cel mai eficient mod de a reduce numărul deceselor şi al îmbolnăvirilor grave din cauza COVID-19 şi, până în prezent, programul naţional de vaccinare a salvat mii de vieţi“, a declarat Dr. June Raine, director executiv în cadrul Agenţiei de reglementare în domeniul medicamentelor din Marea Britanie (MHRA).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri