News

Anunțul făcut de un renumit epidemiolog în contextul coronavirus: ”Se întâmplă pentru prima dată din luna mai”

04.08.2020 | 15:28
Anuntul facut de un renumit epidemiolog in contextul coronavirus Se intampla pentru prima data din luna mai
ADVERTISEMENT

Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a făcut un anunț de-a dreptul îmbucurător în contextul unei crize accentuate a pandemiei de coronavirus.

După ce pronostica extrem de precis faptul că în luna august vom ajunge la peste 800 de cazuri zilnice, reputatul medic vine acum cu date privind evoluția infectărilor.

ADVERTISEMENT

Dr. Popovici spune că, în România, epidemia a intrat într-o etapă de scădere progresivă. El a argumentat această afirmație cu cifrele care arată scăderea numărului bazal de reproducere.

Un epidemiolog renumit face un anunț important în contextul crizei coronavirus

De aproape două săptămâni, cu o singură excepție, România, prin Grupul de Comunicare Strategică, a raportat zilnic peste 1.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

ADVERTISEMENT

Marți, la ultima raportare, s-au anunțat alte 1.232 de contaminări, un număr extrem de ridicat în contextul în care România speră să scape de intensitatea pandemiei.

Acest lucru nu este însă departe, cel puțin asta afirmă vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. Acesta afirmă că epidemia este într-o scădere progresivă, iar modul în care va evolua ține de responsabilitate și de respectarea regulilor.

ADVERTISEMENT

”Suntem într-o evoluție a epidemiei pe care o parcurgem în funcție de ceea ce facem, de reacția la recomandări. Pe lângă aceste cifre nedorite, pot da o veste de speranță de mai bine – numărul bazal de reproducere. Dacă este peste 1, epidemia este în creștere, dacă este sub 1 este în scădere.

Datele arată că în 28 iulie, acest număr bazal a ajuns la 1, în 29 iulie a ajuns la 0,99, în 30 iulie a scăzut la 0,96. Am plecat de la 1,21 în 10 iulie, deci este o scădere progresivă și constantă și ne arată că dacă se respectă modelele statistice, am intrat pentru prima dată din luna mai într-o epidemie în scădere.

ADVERTISEMENT

Ce se înregistrează la nivelul numărului nou de infectați ține de numărul de teste efectuate”, a spus Dr. Popovici la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Decesele și pacienții de la ATI rezultă din îmbolnăvirile anterioare

Recent, un alt epidemiolog cunoscut, Alexandru Rafila, avertiza că în următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității.

Despre acest trend, medicul Popovici spune că cifrele vin din îmbolnăvirile din prima fază a pandemiei. ”La terapie intensivă și la decese, aceste cifre vin din ce s-a acumulat până acum.

Evoluția epidemiei nu e una chiar atât de nefavorabilă, sub aspectul numărului bazal de reproducere. Arată că epidemia scade. Depinde ce vor face oamenii în continuare.

Știm care e ciclul unei epidemii, se repetă cu strictețe anual, dar la acest COVID nu știm evoluția, putem doar face presupuneri pe baze științifice.

După ce vom parcurge un ciclu întreg pe pământ al evoluției, vom putea aprecia pentru anii care vin revenirile, care cu siguranță vor fi în fiecare an”, a mai spus la sursa citată Emilian Popovici.