News

Anunțul important făcut de un medic infecționist. Cât de gravă e situația în contextul coronavirus

09.10.2020 | 10:59
Anuntul important facut de un medic infectionist Cat de grava e situatia in contextul coronavirus
ADVERTISEMENT

Chiar dacă autoritățile dau asigurări că situația este în continuare sub control, bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și pune la grea încercare un sistem medical care oricum se numără printre cele mai slabe din Europa. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 3.130 de infectări și 44 de decese, iar spitalele au atins capacitatea maximă inclusiv la Terapie Intensivă, unde sunt internați 607 pacienți cu forme grave.

În aceste condiții, cea mai bună soluție pentru a evita un colaps iminent pare să fie revenirea la starea de urgență. „Din punct de vedere epidemiologic o stare de urgență ajută. Italienii au prelungit starea de urgență până la 31 ianuarie. Autoritățile noastre pot lua o astfel de decizie”, susține Gheorghe Enache, medic primar boli infecțioase și conferențiar universitar.

ADVERTISEMENT

Numărul de infectări este foarte mare și sunt foarte mulți în ATI. Acesta este un lucru foarte îngrijorător”, a mai spus specialistul în interviul acordat pentru Gândul.ro.

Medicul Gheorghe Enache trage semnalul de alarmă. Cât de gravă este situația în momentul de față

Problema este foarte delicată, pentru că nu ne-am gândit că vom ajunge la 3000 de cazuri. Însă ne gândim de unde această creștere destul de mare într-un interval mai scurt de timp.

ADVERTISEMENT

Am avut un vârf de 1000-1500 de infectați, dar nu această cifră. Un factor care a determinat această creștere are legătură și cu începerea școlilor. Copiii respectă mai greu restricțiile care se impun, mai ales masca.

Și aici vorbim de copiii care merg la școală. Aceștia păstrează distanța fizică, însă nu și în pauze, atunci când mănâncă. Le e foarte greu să înțeleagă că trebuie ținute aceste măsuri de siguranță”, explică medicul, avertizând, totodată, asupra problemelor pe care le pot provoca virozele de sezon în contextul pandemiei.

ADVERTISEMENT

Pe lângă creșterea imunității cu legume, fructe, mișcare, cea mai bună soluție este vaccinarea. Ne protejează pentru o boală care nici ea nu e prea ușoară. Gripa a dat întotdeauna mortalitate, să nu uităm asta. A lăsat urme foarte grave și nu iartă.

Sunt o realitate aceste oscilații termice. Scăderea bruscă de la aproape 30 și ceva de grade în București la 15-17 grade maxima, este o biciurire împotriva organismului. Faptul că au apărut precipitații, nu foarte multe în București, ajută într-un fel.

ADVERTISEMENT

Particulele virale sunt antrenate de lichid, de picăturile de ploaie, pe când uscăciunea de care am avut parte toată vara, particulele de praf au rămas suspendate în aer și practic au fost aspirate foarte ușor. Eu mă gândesc pe de altă parte că această scădere a temperaturii, și nu neapărat  scăderea în sine, ci ploaia care a început în cea mai mare parte a țării să ne ajute.

Eu sper că umezeala va duce o parte dintre particulele virale spre sol. Atunci ne va mai scăpa de el. Gripa, în schimb, va veni cu celelalte viroze. Gripa împreună cu COVID-19 vor face un tandem care nu este cel mai bun. Atunci ne întrebăm când este un virus, când este altul.

Masca ne protejează pentru tot. Este un  lucru cert. Am văzut că în mijloacele de transport oamenii poartă măști. Însă, în trenuri nu se respectă. De multe ori trenurile sunt supraaglomerate și nu se respectă regulile.

Distanțarea fizică nu este respectată și controlorul din tramvai ar trebui să îi îndemne pe oameni să nu urce fără mască în aceste mijloace de transport. Aceste lucruri pe care le învățăm acum ne vor ajuta pe viitor. Trebuie să ne respectăm unii pe alții”, a mai spus specialistul.

Nici copiii nu sunt feriți de COVID-19

Totodată, medicul a adăugat că mitul de la începutul pandemiei, conform căruia copiii sunt feriți de COVID-19 a dispărut cu desăvârșire. De altfel, unii chiar se confruntă cu forme grave și ajung în secțiile de terapie intensivă.

Știm că cei mici fac foarte ușor aceste infecții. Majoritatea fac forme ușoare. În ultima perioadă au existat cazuri de copii la ATI. Întrebarea multora este de ce mulți pacienți fără comorbidități au o evoluție foarte proastă.

Unii fac forme brutale ciudat, este un paradox, tocmai că acei pacienți au o imunitate foarte bună, organismul declară ”război” virusului, iar imunitatea duce la apariția unui sindrom inflamator acut sever care practic distruge propriul organism. Este o ciudățenie, este greu de înțeles, dar este o realitate.

O altă problemă este că se face mișcare foarte puțină și pe de altă parte, avem de-a face cu poluarea. Ne gândim la Milano care era cel mai poluat oraș al Italiei și știm cum a evoluat situația cazurilor COVID din Italia.

Ar fi foarte bine ca anual să avem măcar o săptămână a depoluării și să nu circulăm cu mașina. S-a văzut cum în primăvara planeta a devenit albastră. Sunt foarte multe cauze de care ne putem lega. În primăvara am mers foarte bine pentru că oamenii au ținut cont de restricții și recomandări. A fost ca un șoc. Apoi oamenii s-au obișnuit și au apărut și diferite teorii ale conspirației, cum că virusul nu există.

Se lucrează la teste care vor fi foarte rapide. Acele teste vor da rezultatul pe loc și sunt aproape la fel ca și PCR-ul și la prețuri foarte mici, în jur de un dolar. Vor fi similare cu testele de sarcină. Și asta ne ajută. Am putea face un screening, ca să știm câți suntem prinși în acest virus și câți dintre noi nu. E un lucru foarte important. Chiar dacă ne simțim bine, știm dacă avem anticorpi și știm să îi ferim pe alții”, explică medicul Gheorghe Enache.

ADVERTISEMENT