News

Anunțul îngrijorător al lui Raed Arafat: Noua tulpină de coronavirus va apărea și în România

25.12.2020 | 18:47
Anuntul ingrijorator al lui Raed Arafat Noua tulpina de coronavirus va aparea si in Romania
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a estimat că noua tulpină a SARS-CoV-2 va apărea și în România, în condițiile în care deja a început să se extindă din Marea Britanie.

Din acest motiv, Arafat a cerut din nou populației să respecte în continuare măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus, chiar dacă duminică începe campania de vaccinare, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii britanici au identificat o nouă tulpină de coronavirus care are un grad de contagiozitate mult mai mare decât cele existente până acum.

Noua tulpină, cu până la 74% mai contagioasă

Ea a început să apară şi în alte ţări, deci nu cred că este evitabil să apară şi la noi probabil, dar important este să respectăm măsurile actuale, pentru că acestea previn răspândirea inclusiv a noii tulpini”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la Nădlac, punctul de frontieră prin care a intrat primul transport de vaccin anti-COVID destinat României.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă răspândirea noii tulpini ar putea duce la un nou lockdown în România, Arafat a precizat că nu se pune problema ca de sărăbători să fie introduse noi restricții.

Nu avem discuţii despre condiţii suplimentare, dar sper ca lumea să respecte, de Anul Nou, de Revelion, restricţiile care există”, a spus Arafat.

ADVERTISEMENT

Un studiu al cercetătorilor britanici publicat joi, 24 decembrie arată că noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 descoperită recent este cu până la 74% mai contagioasă. Așa se explică, de altfel și creșterea alarmantă a numărului de cazuri din sud-estul Angliei în ultimele săptămâni.

Cu alte cuvinte, analizând date preliminare disponibile, oamenii de știință au ajuns la concluzia că această nouă variantă „ar putea fi cu 50% până la 74% mai contagioasă decât tulpinile aflate până acum în circulaţie”.

ADVERTISEMENT

O estimare asemănătoare au făcut la începutul săptămânii și membrii NERVTAG, grupul care sfătuiește Guvernul britanic în legătură cu virusurile respiratorii emergente. Premierul Boris Johnson a făcut referire încă din weekendul trecut la o contagiozitate cu 70% mai mare și a anunțat că transmisia a crescut de la 40% la 70%, conform datelor preliminare din secvenţierea genomului virusurilor colectate în Londra şi sud-estul ţării.

ADVERTISEMENT
Tags: