News

Anunțul lui Arafat despre închiderea școlilor! Cine sunt cei mai afectați

07.11.2020 | 10:38
Anuntul lui Arafat despre inchiderea scolilor Cine sunt cei mai afectati
ADVERTISEMENT

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că decizia de mutare a cursurilor în mediul online s-a luat atât pentru reducerea mobilităţii şi a contactului, cât şi pentru scăderea riscului de îmbolnăvire de la copii la familiile lor.

Decizia este una epidemiologică, iar în analiza autorităţilor s-a ţinut cont de faptul că o parte din instituţiile şcolare îşi mutaseră activităţile în mediul online, din cauza creşterii numărului de cazuri, iar altele urmau să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Unii părinți doresc ca școala să se mute în online, conform newsweek.ro.

Raed Arafat a comentat decizia de închidere a școlilor

“Motivul pentru care şcoala fost trecută la online pe plan naţional este reducerea mobilităţii şi contactului şi reducerea unui anumit risc de îmbolnăvire de la copii la familiilor lor. Riscul nu este atât asupra copiilor, cât asupra familiilor”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Acesta a punctat faptul că decizia este una epidemiologică, iar în analiza autorităţilor s-a ţinut cont de faptul că o parte din instituţiile şcolare îşi mutaseră activităţile în mediul online, din cauza creşterii numărului de cazuri, iar altele urmau să facă acest lucru.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat a mai spus că, în ciuda faptului că există păreri diferite, unii dintre părinţi doresc ca şcoala să se mute online, la fel ca şi o parte a profesorilor, care consideră că decizia este una bună.

Şeful DSU a făcut referire şi la închiderea pieţelor agroalimentare din spaţii închise şi a spus că este posibil ca decizia să ducă la o creştere a numărului persoanelor care merg la supermarketuri sau alte magazine, dar consideră că acolo lucrurile sunt mai bine controlate.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Arafat, toate măsurile care se vor lua au rolul de a reduce contactul şi mobilitatea, care sunt la baza răspândirii virusului.

“Măsurile pe care le luăm nu înseamnă că sunt măsuri exagerate sau greşite, sunt măsuri care, cumulat, împreună, sunt menite să reducă mobilitatea şi contactul, care sunt la baza răspândirii acestui virus acum. Dacă măsura asta este corectă sau nu, vom vedea când vom verifica impactul la 30 de zile şi o să vedem ce a însemnat această măsură”, a spus el.

ADVERTISEMENT

În opinia sa, reuşita acestor măsuri s-ar traduce prin faptul că numărul îmbolnăvirilor va ajunge la un platou, după care va începe să scadă.

“Din punctul de vedere epidemiologic, din ce au zis colegii cu care noi ne-am consultat, trebuie să ajungem la un prag epidemiologic mult sub cel pe care l-am pus când am început să luăm aceste măsuri. Adică trebuie să scadă mai mult ca să oprim aceste măsuri. Noi sperăm să vedem o sistare a creşterilor şi o începere a scăderii, dar în acelaşi timp, măsurile luate acum pe plan naţional se suplimentează cu unele măsuri pe care autorităţile le iau pe plan local sau zonal, unde creşterea este una şi mai mare. Unde vedem că există incidenţa foarte mare, se iau măsuri suplimentare, local, în zonele respective”, a explicat secretarul de stat.

Raed Arafat a mai spus că se aşteaptă o creştere a numărului pacienţilor care ajung la terapie intensivă, de aceea se fac demersuri pentru creşterea capacităţii secţiilor ATI.

ADVERTISEMENT