News

Anunțul lui Raed Arafat despre serviciul 112. Ce se întâmplă cu cartelele prepay

07.08.2019 | 21:40
Anunțul lui Raed Arafat despre serviciul 112. Ce se întâmplă cu cartelele prepay
Raed Arafat vorbește despre schimbările serviciului de urgență 112. 600.000 de euro va costa implementarea acestui proiect. Sursa foto: stirileprotv.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit în urmă cu scurt timp despre schimbările privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, dar și despre cartelele prepay. Preşedintele Comitetului interministerial a prezentat măsurile care se vor lua în această privință atât pe termen scurt, mediu, cât și lung.

Ce spune Raed Arafat despre serviciul de urgență 112

Raed Arafat a luat măsuri după ce Alexandra Măceșanu, adolescenta ucisă de Gheorghe Dincă, a sunat la serviciul de urgență 112 de 3 ori, dar din păcate, polițiștii nu au reușit să o găsească. Secretarul de stat spune că se vor lua măsuri pe termen scurt (până în 12 luni), mediu (12-36 de luni) și lung (până la 60 de luni). Preşedintele Comitetului interministerial a mai declarat că unele termene s-ar putea să se rezolve mai rapid.

Raportul a analizat situația actuală a serviciului de urgență 112, a dispecerilor, dar și problema localizării. De asemenea, a fost analizată și implementarea sistemului AML. Secretarul de stat a declarat în timpul declarației de presă de la Palatul Victoriei că se vor lua 14 măsuri după cazul crimelor de la Caracal.

„Referitor la costul implementării sistemului pentru partea STS-ului vorbim de o sumă de 600.000 de euro, fără TVA.”, a declarat Raed Arafat, conform stirileprotv.ro.

Serviciul 112 va suferi modificări
70% dintre apelurile la 112 sunt false. Cartelele prepay nu pot fi localizate. Sursa foto: realitatea.net

Cartelele prepay sunt luate în calcul în această ordonanță

Ordonanța mai prevede și cartelele prepay şi modificarea modului în care se divulgă informaţii. Mai exact, se doreşte ca operatorii de telefonie mobilă să poată furniza servicii pe astfel de cartele doar după ce vor colecta datele de identificare ale proprietarului cartelei SIM, iar acestea vor fi divulgate doar atunci când se apelează serviciul 112.  „Una dintre problemele identificate este problema cartelelor prepay, pentru că 70% din apeluri sunt apeluri false sau abuzive la 112 şi sunt făcute de pe telefoane fără număr. Fără număr înseamnă că nu poţi să iei nicio măsură. Înseamnă că îţi blochează tot 112., a declarat secretarul de stat, potrivit  digi24.ro.

Din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în primele 6 luni din 2019, 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri