News

Anunțul MAE despre cozile din Diaspora. De ce este aglomerație la secții

26.05.2019 | 16:49
Anuntul MAE despre cozile din Diaspora De ce este aglomeratie la sectii

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că secțiile de votare din străinătate se desfășoară în parametrii normali, fără incidente majore. Totodată, numărul secțiilor de votare din străinătate este mai mare decât la alegerile precedente, adică sunt amenajate 441.

De ce românii din Diaspora așteaptă ore întregi la rând

Motivele invocate de MAE în privința faptului că, românii stau ore întregi la cozi pentru a vota au fost strict situații punctuale. Birourile de votare au fost pline în momentul în care cinci autocare au ajuns simultan la aceeași secție de vot sau când urnele de vot s-au umplut și a fost nevoie să fie schimbate.

“Ministerul Afacerilor Externe informează că în prezent toate cele 441 secţii de votare organizate în afara României sunt operaţionale şi funcţionează normal. În afara unor incidente tehnice izolate, care au fost rezolvate rapid, la primele ore ale dimineţii, toate activităţile din secţiile de votare din diaspora se desfăşoară în parametri normali. Prezenţa la vot a cetăţenilor români este substanţială, iar personalul Ministerului Afacerilor Externe implicat în procesul electoral depune eforturi susţinute astfel încât ca toţi cetăţenii români din străinătate să îşi exercite dreptul de vot”, au transmis reprezentanții MAE.

La alegerile europarlamanetare care s-au organizat în anii anteriori 2014, 2009 și 2007 au fost amenajate mai puține secții de votare decât în acesta an. Duminica aceasta, 441 de secții de votare au fost deschise în străinătate, cu 251 de secții mai multe decât în alți ani. Cele mai multe au fost deschise în Italia, Spania, Germania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța, Austria și Belgia. “Lista secţiilor de votare a fost stabilită pe baza propunerilor misiunilor diplomatice ale României, care au ţinut cont de consultările cu comunităţile româneşti din străinătate, de solicitările acestora de organizare a unor secţii noi şi de evaluarea modului în care s-au desfăşurat procesele electorale anterioare în străinătate”, susţine MAE.

Secțiile de vot din străinătate sunt mai numeroase decât în alți ani
MAE a anunțat de ce este aglomerat la secțiile de votare din străinătate
Sursa foto: realitatea.net

MAE a cerut românilor să adopte o atitudine civilizată

Reprezentanții MAE au declarat că au suplimentat birourile acolo unde s-a putut. În plus, au fost aduși operatori și personal care a ajutat la fluidizarea alegerilor din secțiile de votare din străinătate. În cazul în care, românii se vor așeza la cozi aproape de ora închiderii urnelor, programul se va prelungi și după ora 21.

,,Facem apel la români să adopte o atitudine civilizată pentru a asigura buna desfășurare la toate secțiile de vot. Salutăm prezența aceasta mare la vot în străinătate, cât și la noi în țară”, a declarat MAE.

Din păcate, la unele secții de vot din Germania și Italia s-a apelat la poliție pentru a liniști românii care așteptau în număr mare să intre la vot. La ora 16, 180 de mii de români și-au prezentat opinia la alegerile europarlamentare.

 

 

 

 

 

 

Tags: