News

Anunțul ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor. Când va fi finalizat procesul

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că procesul de recalculare a pensiilor va fi încheiat în a doua parte a anului 2022, până acum fiind evaluate 310.000 dosare.
05.06.2021 | 12:16
Anuntul ministrului Muncii privind recalcularea pensiilor Cand va fi finalizat procesul
ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Facebook, Raluca Turcan a estimat că toate dosarele de pensie vor fi digitalizate până la finele anului viitor prin mărirea personalului implicat în această operațiune.

De asemenea, este nevoie de dotări suplimentare cu echipamente electronice, însă această lipsă va fi suplinită prin achiziții făcute în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

ADVERTISEMENT

Procesul de digitalizare a dosarelor de pensie va duce și la recalcularea cuantumului unora dintre pensii, fiind de așteptat să se înregistreze majorări la pensiile mici.

Pensiile mici vor crește mai mult

La nivel național, am ajuns deja la 310 000 dosare evaluate, în condițiile în care am început acest proces cu resursele modeste existente la nivelul caselor teritoriale din toată țara.

ADVERTISEMENT

Ne-am propus ca, în a doua parte a anului viitor, să finalizăm digitalizarea tuturor celor 5 milioane de dosare din România, iar, pentru a atinge acest obiectiv, resursa umană actuală – 1 300 de angajați la nivel național – nu este suficientă. Spre comparație, ultimul proces similar realizat în România a presupus verificarea a 1 milion de dosare în aproximativ 5 ani, în perioada 2005 – 2010”, a scris Raluca Turcan.

Ea a precizat că, prin intermediul PNRR, vor fi disponibili 100.000.000 euro pentru susținerea procesului de digitalizare a dosarelor de pensii aflate în plată, cât și pentru dotarea cu echipamente și servicii electronice a Casei Naționale de Pensii Publice și a structurilor teritoriale.

ADVERTISEMENT

Acest lucru „va facilita atât relația cu beneficiarii, cât și accesul acestora, online, la toate informațiile din propriul dosar de pensie.

Într-o declarație din 31 mai, făcută la Antena 3, Turcan preciza că recalcularea pensiilor va fi urmată de elaborarea unui nou proiect de lege a pensiilor care îi va favoriza îndeosebi pe cei cu pensii mai mici.

ADVERTISEMENT

”Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament.

Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată. Așadar, acesta creșteri vor avea loc cel mai probabil de la începutul anului 2023”, spunea Raluca Turcan.

ADVERTISEMENT