Mai exact, 20.836 de dosare au fost deja aprobate de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Este vorba despre dosare depuse de persoane fizice în sesiunea 2024 a Programului Casa Verde Fotovoltaice.
Adrian Corbu, vicepreședinte al AFM, a precizat că a aprobat dosarele în cadrul ședinței Comitetului de Avizare, cu toate că bugetul AFM pe anul 2025 nu e momentan aprobat de Guvern. Așadar, un mic blocaj peste care se va trece.
”Aceştia pot începe instalarea panourilor fotovoltaice, contribuind astfel la reducerea facturilor la energie electrică şi la tranziţia către un consum sustenabil. Ne dorim să aprobăm cât mai curând şi restul beneficiarilor declaraţi eligibili de către instalatori.
Totuşi, până la adoptarea de către Guvern a bugetului de venituri şi cheltuieli al AFM pentru anul 2025, instituţia poate opera în această lună în limita a 2/12 din bugetul anului precedent. Imediat ce bugetul instituţiei va fi aprobat, vom publica noi liste cu solicitanţii acceptaţi în program”, a declarat Adrian Corbu.
Așadar, după ce instituția își va afla oficial bugetul, liste suplimentare cu dosare aprobate vor fi făcute publice. Totodată, Administrația Fondului de Mediu a publicat lista instalatorilor validați în Programul Casa Verde Voltaice. Este estimat că 66.000 de români vor beneficia de acest program.
În total sunt 562 de instalatori avizați de către oficialități, iar implementarea proiectului se va realiza în cel mult 12 luni de la aprobare. În această perioadă trebuie realizată instalația și trebuie obținut certificatul de racordare.
Ministrul mediului Mircea Fechet declara în 2024 că pentru acest proiect au fost alocați 2 miliarde de lei, astfel că fiecare proiect va primi 30.000 de lei, cu mențiunea că beneficiarul trebuie să contribuie cu 10% cofinanțare.
”Am ţinut foarte mult să avem un buget record în acest an şi pot spune că două miliarde, cât am alocat pentru Casa Verde panouri fotovoltaice 2024, este un buget pe care nu l-am mai avut până astăzi. O altă noutate e legată de finanțarea stocării energiei, adică acei acumulatori pe care îi finanțăm.
Am pus încă 10.000 de lei la fiecare proiect, adică am mărit finanțarea AFM-ului de la 20.000 la 30.000 și am păstrat cei 10 la sută cofinanțare din partea beneficiarului”, declara Fechet la TVR Info. Acest program este un real succes în rândul românilor, care se înghesuie pentru a obține fonduri și pentru a-și monta panouri fotovoltaice.