News

Anunțul oficial despre creșterea pensiilor. Ludovic Orban: ”Cine promite mai mult, minte”

14.08.2020 | 10:35
Anuntul oficial despre cresterea pensiilor Ludovic Orban Cine promite mai mult minte
Premierul Ludovic Orban Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Primul-ministru Ludovic Orban a confirmat că Guvernul va decide o majorare cu 14% a pensiilor începând cu 1 septembrie. Orban a afirmat că o creștere mai mare nu este posibilă în condițiile în care România a intrat într-o criză economică provocată de către epidemia de coronavirus.

Cu toate astea, deși nu cunosc altă țară care să fi luat o altă decizie similară, Guvernul va crește pensiile cu 14%. Este o creștere extrem de mare pe care ne angajăm să o putem finanța și pe anii care vor urma”, a anunțat premierul.

ADVERTISEMENT

Deși nu a exclus și creșteri ulterioare ale pensiilor, șeful Guvernului  a spus că acestea sunt condiționate de evoluția economiei.

Ludovic Orban acuză PSD de ”dezmăț”

Orice creștere de pensii  fără să țină cont de evoluția  economiei  și capacitatea ei de a susține astfel de creșteri se va întoarce împotriva interesului  general al societății românești. Orice creștere pentru care nu există garanția că pot fi obținuți banii necesari  pot duce la  situații extrem de grave: fie inflație, fie există un risc să ajungem în situația în care ne finanțăm greu și scump. Nu pot accepta o astfel de situație”, a avertizat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

El a acuzat PSD că face din populism presiuni pentru o majorare mai mare a pensiilor, periclitând astfel stabilitatea întregii economii.

De 4 luni este un adevărat dezmăț de legi  care generează noi  și noi cheltuieli pentru bugetul de stat și celelalte bugete. Multe dintre ele au fost adoptate și cresc nota de plată. Poți face rău României și făcându-te că vrei să faci bine prin creșterea veniturilor unor categorii. Dacă le crești prea mult, nu le poți plăti (…) Știu că populismul pesedist se va manifesta în continuare, că vor respinge ordonanța prin care creștem punctul de pensie, dar vreau să înțeleagă clar fiecare părinte și bunic: cine promite mai  mult, minte”, susține șeful Guvernului.

ADVERTISEMENT

Pe agenda ședinței de Guvern de astăzi se află proiectul de rectificare bugetară, proiect care va prevede și majorarea cu 14% a pensiilor.

Potrivit Legii pensiilor adoptate în timpul guvernării PSD, pensiile ar fi urmat să crească de la 1 septembrie 2020 cu 40%. Guvernul PNL a argumentat că această creștere este nesustenabilă în condițiile crizei provocate de pandemia de coronavirus. În condițiile în care creșterea va fi mai mică decât cea prevăzută de lege, PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban.

ADVERTISEMENT