Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre indexarea pensiilor începând cu data de 1 ianuaire 2025. Procentul de majorare va fi de peste 10,4% și se va aplica și la indemnizațiile minime sociale.
Pensiile se vor majora cu cel puțin 10,4% începând cu data de 1 ianuarie 2025. Acest procent ar putea să mai crească în funcție de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut. Calculele se fac la finalul anului.
„Noua lege prevede ca anual, în ianuarie, pensiile românilor să se majoreze prin mecanism predictibil și sustenabil”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, pentru România TV.
Noua lege a pensiilor prevede ca anual, în luna ianuarie, pensiile românilor să se majoreze. În 2025 va avea loc prima indexare a valorii punctului de referință. Sunt vizați 12,8% dintre vârstnici care nu au beneficiat de creșteri în această toamnă.
Aproximativ 800.000 de pensionari se vor bucura de aces lucru. Printe beneficiari sunt și cei cu indemnizația minimă. „Cei care sunt cu pensia minimă din cauză că au stagiu foarte mic de cotizare sau că au lucrat la negru, nu au cum să treacă de indemnizația socială.
Le-a crescut pensia, dar nu cât să crească peste indemnizația socială. Asta e contributivitatea. Nu putem pune egal între cei cu 15 ani de muncă și cei cu 45 de ani muncă.
Indemnizația minimă va crește. Vor crește cu 10,4% acum, se preconizează. E o chestiune de lege”, a transmis Marius Budăi la România TV, cu privire la creșterea pensiilor.
Luna octombrie a venit cu o nouă majorare pentru pensionarii români. Peste 3,8 milioane de seniori s-au bucurat în această toamnă de bani în plus. Datele Ministerului Muncii indică faptul arată că pentru aproape 500.000 de pensionari creșterea este de până în 100 de lei, în timp ce aproape 800.000 de pensionari încasează pensii mai mari cu peste 1.000 de lei.
Acum, o nouă creștere a milioane de pensii a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2024. S-a întâmplat asta după ce plafonul de impozitare a fost majorat de guvernanți. Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate. Plafonul a crescut de la 2.000 de lei.