News

Anunțul pe care milioane de pensionari îl așteptau. Se întâmplă mai repede decât credeau

Milioanele de pensionari din România primesc o veste excelentă din partea ministrului muncii, Marius Budăi. Anunțul oficialului în legătură cu reforma din sistemul de pensii.
24.07.2022 | 09:29
Anuntul pe care milioane de pensionari il asteptau Se intampla mai repede decat credeau
Pensionari România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marius Budăi a oferit în acest weekend noi detalii legate de stadiul în care se află reforma recalculării pensiilor și eliminarea inechităților din sistemul românesc.

Marius Budăi, anunț așteptat de milioane de pensionari

Ministrul Muncii a declarat, la România TV, că recalcularea pensiilor va fi finalizată până la încheierea anului 2022: ”Se analizează toate cele 5 milioane de dosare de pensii, filă cu filă”, spune oficialul.

ADVERTISEMENT

”Noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită.

Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a spus Marius Budăi la postul de știri.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu reforma pensiilor

Budăi a oferit și detalii despre modul în care decurge implementarea reformei pensiilor. Ministrul a spus că pentru rezovarea inechităţilor e nevoie de un cadru legislativ.

Dat fiind acest aspect, echipa de la Muncă lucrează în această perioadă cu Banca Mondială şi Comisia Europeană la acel contract de asistenţă din PNRR.

ADVERTISEMENT

”Eu cred că ar trebui să închidem discuţiile cu Comisia Europeană pentru ceea ce unii au crezut că pot condamna românii la sărăcie până în 2070. (..) Pentru că este o utopie să crezi că poţi introduce toate pensiile din Romnânia într-un procent de 9,4 şi să rezolvi inechităţile din sistem”, a precizat oficialul.

Marius Budăi a mai subliniat că pentru a se elimina inechitățile este necesar un cadru legislativ. Tocmai de aceea, se duc discuții cu Banca Mondială şi Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

În continuare, ministrul muncii e optimist că va reuși flexibilizarea procentului de 9,4 pentru pensii prevăzut în PNRR.

”Trebuie să se clarifice cu Comisia Europeană că un procent trecut în PNRR nu poate să condamne cetăţenii români la sărăcie”, a mai declarat ministrul social-democrat.

ADVERTISEMENT