News

Apă contaminată cu arsenic într-o localitate din România. DSP: ”Nu o consumați, nici măcar fiartă”

Este alertă într-o localitate din România. Autoritățile au anunțat că apa potabilă este contaminată cu arsenic. DSP avertizează: ”Nu o consumați, nici măcar fiartă”.
16.12.2022 | 08:03
Apa contaminata cu arsenic intro localitate din Romania DSP Nu o consumati nici macar fiarta
Alertă în județul Prahova. Arsenic, o substanță periculoasă, găsită în apa potabilă. Avertisment al DSP. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritățile locale din Mănești, județul Prahova, au anunțat că apa din comună este contaminată cu arsenic. Avertismentul transmis de Direcția de Sănătate Publică (DSP).

Alertă în județul Prahova. Arsenic, o substanță periculoasă, găsită în apa potabilă. Avertisment al DSP

Cetățenii din Mănești au fost avertizați să nu consume sub nicio formă apa de la robinet. Cei de la DSP transmit că apa un e bună nici măcar fiartă.

ADVERTISEMENT

Acest metal greu descoperit în componența apei potabile din zonă este extrem de periculos pentru sănătate. El nu dispare prin acest procedeu al fierberii, cum ar fi unii tentați să creadă.

Recent, inspectorii din domeniul sanitar au verificat toate sursele de alimentare cu apă. În urma verificărilor au fost depistate valori depășite ale arsenicului în apa potabilă furnizată de cei de la HidroPrahova.

ADVERTISEMENT

În următoarele zile, autoritățile locale din Mănești vor pune la dispoziția localnicilor din toate satele comunei (Băltița, Coada Izvorului, Gura Crivățului, Mănești și Zalhanaua) containere cu apă potabilă, a câte 1.000 de litri fiecare, informează Observatorulph.

Până în prezent nu se cunosc cauzele care au dus la contaminarea apei cu această substanță extrem de periculoasă pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Cât de periculos este arsenicul

Este cunoscut faptul că metalele grele cel mai frecvent asociate cu intoxicația oamenilor sunt plumbul, mercurul și arsenicul.

Acesta din urmă nu are miros și nici un gust. Dat fiind acest aspect, este esențial să cunoașteți nivelul de contaminare cu arsenic din apa pe care o consumați.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că arsenicul se absoarbe greu prin piele, însă este ușor de inhalat. Încă cel mai periculos este consumul de apă și alimente contaminate cu acest metal.

El atacă mai multe organe și sisteme, se acumulează în timp și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii, notează site-ul de specialitate Aquaphor.com.

De asemenea, intoxicația cu arsenic poate duce la complicații majore de sănătate și deces dacă nu este tratată.

ADVERTISEMENT