Apar monede și bancnote noi în România, potrivit unui anunț al Băncii Naționale a României (BNR). Vor fi lansate, marți, 5 noiembrie 2024 , pentru a marca un moment istoric din țara noastră.
Este vorba despre emiterea în circuitul numismatic a monedei de aur pentru marcarea celor 80 de ani de la Operațiunea “Neptun”. În 1944, Tezaurul României a fost ascuns într-o peșteră la Mănăstirea Tismana.
Moneda de aur, cu un diametru și 21 de mm, respectiv o greutate de 6,452 grame, va avea o valoare nominală de 100 de lei . Mănăstirea Tismana, inscripția „România” și stema țării vor fi reprezentate pe aversul monedei. Tot aici va apărea și anul de emisiune, respectiv 2024.
De asemenea, reversul monedei va prezenta portretele și numele guvernatorilor BNR, Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, dar și inscripția „Operatiunea Neptun”. Mondele vor fi livrate în capsule de metacrilat transparent.
Alături de ele vor fi distribuite broșurile de prezentare, dar și certificatele de autenticitate. Pe acestea apar semnăturile guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, și casierului central.
De reținut că tirajul maxim pentru această monedă specială este de 1.000 de piese, având putere circulatorie în România. Cu același prilej, reprezentanții BNR au anunțat că va fi lansată și o coală specială, formată din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei.
Pentru acestea, tirajul maxim va fi de 5.000 de exemplare. În ceea ce privește prețurile, colecționarii vor plăti 4.200 de lei , exclusiv TVA, pentru moneda de aur. În acest preț intră și broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.
În ceea ce privește coala specială ce conține cele patru bancnote, prețul de vânzare va fi de 60 de lei, fiind inclus și certificatul de autenticitate. Lansarea în circuitul numismatic se va realiza prin sucursalele regionale BNR din București, Iași, Constanța, Cluj, Dolj și Timiș.
În 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, BNR în colaborare cu autoritățile statului și Mitropolia Olteniei au mutat 242 de tone de aur din tezaurul țării și încă trei tone de aur din tezaurul Băncii Poloniei, într-o peșteră din apropierea Mănăstirii Tismana, fiind organizată „Operațiunea Neptun”. Tezaurul a fost ascuns până în ianuarie 1947.