News

Apar noi detalii despre activitatea STB în urma grevei spontane. Consum record de combustibil, achiziții inutile și facturi umflate

În urma grevei spontane de joi, 20 ianuarie, au început să iasă la iveală o serie de detalii despre activitatea STB. Auditul intern al companiei relevă o serie de nereguli legate de sistemul intern de achiziții.
20.01.2022 | 22:28
Apar noi detalii despre activitatea STB in urma grevei spontane Consum record de combustibil achizitii inutile si facturi umflate
Protestul angajaților STB a atras atenția asupra informațiilor dintr-un audit intern al companiei. Inquam Photos / George Calin
ADVERTISEMENT

Greva spontană a angajaților Societății de Transport București a atras atenția asupra revendicărilor acestora, dar și asupra unui document care vizează neregulile legate de activitatea din autobaze și depourile societății, notează Buletin de București.

Aceste informații provin dintr-un audit intern realizat de către experții companiei între 27 septembrie și 10 decembrie 2021. În urma acestei analize a activității, experții din cadrul STB recomandă regândirea sistemului de achiziții publice.

ADVERTISEMENT

Nereguli importate descoperite în urma auditului intern

Auditorii au recomandat conducerii STB urmărirea îndeaproape a modului în care sunt realizate plățile, livrările, dar și modul în care angajații fac comenzile pentru piesele de rezervă necesare pentru autobuze, troleibuze și tramvaie.

Neregulile care i-au determinat pe auditori să ofere aceste recomandări vizau facturile mărite, achizițiile pentru piese care existau deja în stoc în exces sau furnizorii de piese care nu sunt agreați de către Direcția de Achiziții.

ADVERTISEMENT

Cercetările făcute de către auditori au relevat faptul că în ceea ce privește achiziționarea pieselor de schimb care depășeau necesarele maxime au avut o valoare de peste un milioane de euro, mai exact, 5.413.246 lei.

O serie de nereguli au fost identificate și în ceea ce privește consumul de carburanți în autobaze, acesta fiind peste limitele stabilite de către STB. Datele auditului indică un consum record în cazul autobazei Ferentari. Mai exact, a fost observată o creștere de la 4.035 litri de motorină în luna noiembrie 2021 la 9.647 litri în decembrie.

ADVERTISEMENT

Datele agregate pentru depourile și autobazele STB indică un supraconsum semnificativ între lunile noiembrie și decembrie 2021. Astfel, consumul a crescut de 18.699 de litri de motorină la 44.981 litri.

Auditul intern, un nou motiv de conflict între conducerea STB și sindicaliști

Raportul întocmit la finalul anului trecut a fost avizat pe 10 ianuarie 2022 și propune conducerii STB o schimbare a modului în care au loc achizițiile publice în această companie. În viitorul apropiat ar urma stabilirea unui plan de acțiune care să reglementeze modul în care urmează să fie modificate procedurile actuale.

ADVERTISEMENT

Liderul sindicaliștilor din STB, Vasile Petrariu, a declarat că nu a fost pus la curent cu existența acestui audit. În plus, el mai susține că sindicatele nu primesc, în general, astfel de informații și acuză actuala conducere a companiei.

“Nu am cunoștințe deocamdată pentru ca domnul director a dat dispoziție ca noi să nu avem acces la informații. E un lucru total ieșit din comun pentru ca noi reprezentăm forța de muncă și nu au ce sa ascundă față de noi. Mă voi interesa”, a declarat Vasile Petrariu.

În ceea ce privește supraconsumul de combustibil din autobazele și depourile STB, Petrariu a declarat că această informație ar trebui să îl determine pe managerul STB să demisioneze.

“Acest manager nemaipomenit ar fi trebuit să-și dea demisia din momentul în care a constatat aceste lucruri și nu a luat măsuri. Încă un motiv în plus să plece. Nu are treabă sindicatul cu absolut nimic din toate aceste lucruri. Cauzele pot fi mai multe. Fie o defecțiune tehnică,  fie niște piese uzate și abia în ultimul rând suspiciuni”, a mai adăugat sindicalistul.

ADVERTISEMENT
Tags: