News

Apar schimbări la lista medicamentelor gratuite și compensate. Ce se introduce pe ea de la 1 mai 2023

Ministerul Sănătății a actualizat lista medicamentelor compensate, urmând ca această modificare să intre în vigoare de la 1 mai 2023.
29.04.2023 | 09:58
Apar schimbari la lista medicamentelor gratuite si compensate Ce se introduce pe ea de la 1 mai 2023
Noi molecule introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Astfel, în lista medicamentelor compensate pentru pacienții asigurați au fost introduse noi molecule pentru boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială și tulburări depresive majore.

Schimbări în lista medicamentelor compensate

În data de 12 aprilie, printr-o Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial în 18 aprilie, Executivul a decis extinderea listei medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază pacienții din România. Astfel, începând cu data de 1 mai 2023 vor fi introduse opt noi medicamente, ele fiind destinate tratării unor afecțiuni oncologice, tulburări depresive sau dermatite.

ADVERTISEMENT

Concret, lista medicamentelor gratuite și compensate se extinde cu opt noi molecule, printre care Vortioxetinum, Cariprazinum, Baricitinibum, Eribulinum, dintre care două sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Noile medicamente incluse în această listă sunt destinate pacienților cu hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore sau cancer mamar.

Ministerul Sănătății anunța în ziua în care Guvernul Ciucă a aprobat modificările la lista medicamentelor gratuite și compensate că prin această măsură circa 700.000 de pacienți vor putea beneficia de tratamente pe baza noilor molecule. Ministerul condus de profesorul Alexandru Rafila a mai precizat că, față de anul 2021, numărul de molecule noi incluse în lista medicamentelor compensate este de două ori mai mare în 2022.

ADVERTISEMENT

„Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății care a inclus în anul 2022 de două ori mai multe molecule noi decât în 2021. Actuala HG introduce alte 8 molecule noi destinate pacienților cu boli psihice, cancer mamar, hemofilie A, dermatită atopică, spondiloartrită axială, tulburări depresive majore, pentru care au fost încheiate contracte cost–volum.

Comisiile de specialitate ale MS estimează că, aproximativ 700. 000 pacienți vor beneficia de tratament cu noile molecule. Medicii curanți vor avea la dispoziție noi medicamente care vor permite optimizarea tratamentului, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite va intra în vigoare de la 1 mai 2023”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Peste 70 de noi molecule introduse în lista medicamentelor compensate

Ministerul Sănătății a precizat că pentru toate cele opt noi medicamente incluse în lista medicamentelor gratuite și compensate au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum. De altfel, Ministerul Sănătății arata că doar în anul 2022 au fost incluse în această lista 76 de noi medicamente.

„În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule. Acest lucru reflectă interesul Ministerului Sănătății de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite și de îmbunătățire a accesului pacienților la terapii inovative”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

ADVERTISEMENT

Această extindere a listei de medicamente compensate și gratuite va fi prima aprobată în acest an.

Două schimbări importante în domeniul sănătății au intrat în vigoare în acest an. Astfel, începând cu ianuarie 2023 a fost majorat pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate cu 90%, valoarea ajungând la 1.608 lei/lună, față de 1.429 lei/lună, cât a fost în 2022. O altă modificare importantă a fost și faptul că persoanele neasigurate pot beneficia acum de asistență medicală primară în cabinetele medicilor de familie, această facilitate fiind introdusă în pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor neasigurate.

ADVERTISEMENT