Fotbal intern

Apărarea „sacoșă”! FCSB are a șasea cea mai slabă defensivă din campionat! Planic și Bălașa au lipsit peste jumătate din meciuri

04.03.2019 | 16:54
Apararea sacosa FCSB are a sasea cea mai slaba defensiva din campionat Planic si Balasa au lipsit peste jumatate din meciuri

FCSB va începe play-off-ul Ligii 1 Betano pentru al doilea sezon consecutiv de pe locul 2, în spatele celor de la CFR Cluj. Roș-albaștrii au avut oportunitatea să treacă pe primul loc în 2019, mai ales că trupa din Gruia nu a strălucit deloc în noul an. Cu toate acestea, apărarea FCSB l-a trădat și pe pe noul antrenor Mihai Teja. De altfel, defensiva roș-albaștrilor a fost „călcâiul lui Ahile” în acest sezon, iar prestația FCSB în această fază a jocului a lăsat mult de dorit.

Apărarea FCSB, doar a opta cea mai bună din campionat

După egalul scos cu FC Voluntari, Gigi Becali a vorbit despre primul meci din play-off, pe care roș-albaștrii îl vor juca în compania celor de la Viitorul Constanța. Chiar dacă trupa lui Gică Hagi a trecut printr-o perioadă neagră, fără gol marcat în 7 meciuri consecutive până la partida cu FC Botoșani, Gigi Becali nu are nicio siguranță în ceea ce privește defensiva echipei sale: „Dacă ne-a bătut Voluntariul, Hagi e mai bun. Ne dă nouă două goluri, noi primim goluri de la toți, noi suntem primitori de goluri, noi suntem sacoșa”.

Declarația lui Gigi Becali este dublată de prestația defensivei FCSB. Astfel, apărarea roș-albaștrilor a încasat nu mai puțin de 29 de goluri în 26 de partide, adică o medie de peste 1,1 goluri pe meci. În total, FCSB a avut numai 7 meciuri în care nu a primit gol, cu un record negativ de 4 goluri încasate în partida jucată contra lui Sepsi și pierdută la Sfântu Gheorghe. Din cauza acestei prestații, FCSB are numai a opta apărare din Liga 1 Betano, cu mai multe goluri încasate decât nou promovatele Dunărea Călărași și FC Hermannstadt!

Bogdan Planic și Mihai Bălașa, cuplul de fundași centrali ai FCSB, ar fi trebuit să dea siguranță apărării

Defensiva FCSB a fost decimată în acest sezon. Planic și Bălașa, „absenții” de serviciu

Există însă și mai multe motive pentru care FCSB a avut probleme atât de mari în apărare. Atât felul în care a fost croit lotul echipei la începutul anului, cât și accidentările și suspendările suferite de jucătorii din defensivă au făcut ca Nicolae Dică și Mihai Teja să fie nevoiți să improvizeze în apărare. De altfel, cuplul de fundași centrali care a funcționat foarte bine în stagiunea precedentă, format din Mihai Bălașa și Bogdan Planic, a fost mai mult absent. Cei doi jucători, singurii apărători centrali „de meserie” din lotul FCSB, au evoluat împreună în numai 11 partide, 10 ca titulari și în meciul cu Hermannstadt, când Bogdan Planic a intrat de la pauză. Mai mult, Marko Momcilovic, cel văzut ca prima opțiune în cazul în care unul dintre centrali absentează, nu a mai jucat din luna august, după accidentarea suferită cu Hajduk Split.

Bogdan Planic va lipsi și în prima parte a play-off-ului Ligii 1

Astfel, în primul 11 al FCSB au apărat tot felul de jucători polivalenți, dar care nu și-au făcut un nume prin faptul că sunt fundași. Printre ei merită să îi numărăm pe Lucian Filip, cel care a jucat de multe ori ca fundaș central în acest sezon, Junior Morais, care la rândul lui a apărut în centrul apărării sau Mihai Roman, care uneori a jucat fundaș dreapta sau chiar și fundaș stânga, o postură complet pentru veteranul sosit de la FC Botoșani.

Bogdan Planic va rata aproape jumătate de play-off după accidentarea cu U Craiova

În partidele din play-off, FCSB îl va avea absent și pe fostul căpitan Bogdan Planic. Sârbul a suferit o accidentare musculară în partida cu U Craiova și va lipsi până la 6 săptămâni. Asta înseamnă că ar putea rata primele patru meciuri din play-off. Astfel, FCSB a grăbit transferul lu Iulian Cristea, cel care semnase un precontract cu roș-albaștri și trebuia să vină în București la vară. Rămâne de văzut dacă românul va putea suplini absența lui Planic și va reuși să rezolve problemele din defensiva FCSB.

  • 11 meciuri au jucat împreună Bogdan Planic și Mihai Bălașa în actualul sezon al FCSB
  • 25 de goluri a primit Dunărea Călărași, cu 4 mai puține decât FCSB
Tags: