Life

Aparatul care consumă aproape cât 2000 de becuri economice. Îți încarcă factura mai mult decât credeai

Un aparat pe care din ce în ce mai mulți români au început să îl achiziționeze ne poate crește consistent factura la energie. Cât consumă, de fapt, acesta?
05.02.2023 | 00:10
Aparatul care consuma aproape cat 2000 de becuri economice Iti incarca factura mai mult decat credeai
Aparatul care consumă aproape cât 2000 de becuri economice. Sursă foto: hepta
ADVERTISEMENT

Facturile uriașe la energie din ultimele luni i-au cam pus pe cei mai mulți români pe gânduri.

Aparatul care consumă aproape cât 2000 de becuri economice

Până acum, nimeni nu lua în calcul clasa de consum a electrocasnicelor și de asemenea, nimeni nu ținea cont de dispozitivele aflate în priză, chiar dacă nu sunt utilizate.

Acum, pentru a avea o factură lunară mai mică la energie, românii ar fi bine să știe cum pot economisi curent. Multe electrocasnice ajung să consume mai mult decât ne-am fi imaginat.

ADVERTISEMENT

Interesant este însă un electrocasnic care a devenit preferatul românilor în ultimii ani de zile. Este vorba despre uscătorul de rufe, care într-adevăr, ne face viața cu mult mai ușoară.

Cu un uscător de rufe nu trebuie să mai așteptăm prea mult pentru uscarea hainelor, scăpăm de scamele de pe ele și de asemenea, avem șansa să punem haine călduțe pe noi, imediat ce s-au uscat.

ADVERTISEMENT

Cât de mult curent consumă uscătorul de rufe

Cât curent consumă în realitate un uscător de rufe? Poate nu știai, dar în funcție de clasa de consum, acesta poate să consume dublu față de mașina de spălat.

Un uscător de rufe din clasa C de consum are aproximativ 9 kwh pe un ciclu de uscare. Ce înseamnă acest lucru? Că ar fi bine să ai o siguranță separată pentru acest electrocasnic.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte un uscător de rufe din clasa B are în jur de 5-6kwh pe ciclu, iar cel din clasa A, adică cel mai economic să îi spunem, consumă între 2,5 și 3 kwh pe ciclul de spălare.

Dacă ai optat pentru uscător de rufe din clasa C și te confrunți cu o factură mare la energie, atunci află că acest electrocasnic consumă cam 9000 w pe oră, adică echivalentul a 1.800 de becuri de 5w.

ADVERTISEMENT

Electrocasnicele care consumă cel mai mult curent

Și nu doar uscătorul de rufe ar trebui să te pună pe gânduri când vine vorba de factura la energie. Și mașina de spălat rufe consumă destul de mult.

Depinde însă de ciclul de spălare. Dacă alegem să spălăm hainele la doar 20-30 de grade, atunci putem să stăm liniștiti.

De cealaltă parte, dacă optăm pentru temperaturi ridicate de peste 40 de grade, atunci vom vedea că factura noastră la energie va crește ceva mai mult.

Cuptorul electric are și el un consum ridicat la fel ca și mașina de spălat vase. Și din aceeași categorie a electrocasnicelor care consumă mai mult curent decât am fi crezut mai face parte și aerul condiționat, dar și fierul de călcat.

Norocul nostru este că fierul de călcat nu este utilizat atât de des și sunt șanse mici să îl uităm în priză. La capitolul electrocasnice consumatoare de curent mai avem prăjitorul de pâine, dar și espressorul de cafea, așa că indicat ar fi să le scoatem din priză după ce nu le mai utilizăm.

ADVERTISEMENT