Aparatul din bucătărie cu un bilanț al deceselor de două ori mai mare decât cel de la accidentele auto. Puțini sunt conștienți că utilizarea sa eliberează substanțe nocive care inflamează căile respiratorii.
Aragazele pe gaz ucid aproximativ 40.000 de europeni în fiecare an, potrivit unui raport recent. Aceste aparate de gătit eliberează o serie de poluanți nocivi în aerul din locuințe, care pun în pericol grav sănătatea celor care le folosesc.
Studiul a constatat că utilizarea unor astfel de aragaze scurtează în medie cu aproape 2 ani viața celor care decedează prematur din cauza expunerii la acești poluanți, ne informează theguardian.com. Raportul arată că problema este de fapt mult mai gravă decât se credea inițial.
“Amploarea problemei este mult mai mare decât am crezut”, a declarat Juana María Delgado-Saborit, autoarea principală a studiului și cercetător la Universitatea Jaume I din Spania.
Potrivit cercetărilor, doar în Uniunea Europeană, aceste aparate pec care le folosim în bucătărie cauzează 36.031 de decese premature în fiecare an, la care se adaugă încă 3.928 în Regatul Unit.
În Statele Unite s-a constatat că aragazele cu gaz şi cu propan contribuie la până la 19.000 de decese la adulţi în fiecare an.
Aragazele pe gaz ard combustibil fosil, eliberând o serie de gaze nocive precum dioxidul de azot (NO2), monoxidul de carbon și benzen. Acești poluanți sunt puternic asociați cu boli grave de inimă și plămâni. Din păcate, conștientizarea publică cu privire la aceste pericole este încă foarte scăzută.
„Încă din 1978, am aflat pentru prima dată că poluarea cu NO2 este de multe ori mai mare în bucătăriile care folosesc gaz decât în cele cu aragaze electrice. Dar abia acum putem pune un număr pe numărul de vieţi care sunt scurtate”, mai spune Delgado-Saborit, potrivit theguradian.com.
Datele arată că unul din trei gospodării din UE folosesc în continuare aragazele pe gaz, procent ce crește la 54% în Regatul Unit și chiar peste 60% în țări ca Italia, Olanda, România și Ungaria. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de reglementări adecvate și a stimulentelor pentru trecerea la variante mai curate.
„De prea mult timp, a fost uşor să se ignore pericolele aragazelor pe gaz. Ca şi ţigările, oamenii nu s-au gândit prea mult la impactul asupra sănătăţii – şi, ca şi ţigările, aragazele pe gaz sunt o mică flacără care umplu casa noastră cu poluare”, a spus Sara Bertucci, de la Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), conform sursei.
Autoritățile europene au început să se mişte în direcția unei reglementări mai stricte. Luna trecută, UE și-a întărit regulile privind calitatea aerului exterior, dar deocamdată nu au fost stabilite standarde pentru aerul din interiorul locuințelor. EPHA cere insistent să se impună limite pentru emisiile aragazelor pe gaz și să se treacă la variante mai curate. De asemenea, producătorii ar trebui obligați să eticheteze aragazele cu riscurile lor de poluare.
Până atunci, se recomandă deschiderea ferestrelor în timp ce se gătește și utilizarea eventualelor hote de evacuare. De asemenea, este de preferat folosirea aragazelor electrice, care sunt considerate mai sigure și mai sănătoase.