Life

Aparatul din casă care vă încarcă factura. Consumă într-un singur minut cât alte aparate în trei ore

Factura la energie e încărcată de un aparat care se regăseşte aproape în fiecare casă. Acesta consumă cât 300 de becuri la un loc
26.11.2022 | 22:07
Aparatul din casa care va incarca factura Consuma intrun singur minut cat alte aparate in trei ore
Facturile la energie, marea grijă a românilor în această iarnă
ADVERTISEMENT

Problema consumului de energie a devenit una de importanţă maximă în această perioadă rece, teama de facturi uriaşe determinând fiecare român să ia măsuri de eficientizare a consumului.

Aparatul de aer condiţionat, mai avantajos decât caloriferul electric

Aparatele de aer condiţionat sunt printre cele mai mari consumatoare de energie dintr-o locuinţă. Utilizarea lor constantă aduce de obicei o factură din patru cifre, o povară grea pentru o familie cu câştig mediu, care are de ales între a le opri şi trăi în frig sau a-şi vedea diminuat bugetul pentru coşul zilnic.

ADVERTISEMENT

De aceea, pentru a preveni o astfel de dilemă dureroasă, este necesar să se aibă în vedere câteva aspecte esenţiale înainte de achiziţionarea unui aparat de aer condiţionat.

În primul rând este esenţial să cunoaștem puterea în KW de care dispune aparatul pe care am pus ochii și din ce clasă energetică face parte. Astfel, aparatele care se încadrează în clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu, un aparat din clasa A+ (consumul este de 1,08 kw/h), plătești 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră. Dacă este pornit, în medie 6 ore pe zi, ceea ce înseamnă 6 x 30 = 180 de ore pe lună. Așadar, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei pe lună conform cancan.ro.

Specialiştii susţin că atunci când temperatura exterioară scade la 12 grade Celksius, când încălzirea centrală nu este încă pornită și încălzirea în casă lasă deja de dorit, utilizarea unui aparat de aer condiționat în modul de încălzire este de opt ori mai profitabilă decât caloriferele electrice.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, atunci când temperatura de afară scade la valori negative acest avantaj scade brusc: la o temperatură a aerului exterior de -7 grade Celsius aerul condiționat este de numai două ori mai profitabil decât încălzirea electrică directă.

Principiile termodinamice ale funcționării aparatului de aer condiționat în regim de încălzire explică recomandările de utilizare numai la temperaturi exterioare pozitive, sau mai degrabă, la temperaturi exterioare nu mai mici de 7 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În acest caz, nu este necesară dotarea unității exterioare cu echipamente suplimentare, nu există riscul de înghețare progresivă a evaporizatorului, iar economiile de energie sunt caracterizate de cifre surprinzător de mari.

ADVERTISEMENT