News

Aparatul electrocasnic care consumă cât 1.800 de becuri aprinse simultan. Îți încarcă factura la curent fără să îți dai seama. O să rămâi cu bani frumoși dacă îl scoți din priză mereu

În ultimii ani, în locuințele noastre a apărut aparatul electrocasnic care consumă foarte mult curent. Este extrem de util, dar ne încarcă factura într-o clipă.
22.03.2025 | 16:00
Aparatul electrocasnic care consuma cat 1800 de becuri aprinse simultan Iti incarca factura la curent fara sa iti dai seama O sa ramai cu bani frumosi daca il scoti din priza mereu
Uscătorul de rufe, aparatul electrocasnic care consumă foarte mult curent și ne încarcă factura lună de lună. Sursa foto: hepta.ro / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Știați că în casele noastre există aparatul electrocasnic care consumă cât 1.800 de becuri aprinse în același timp? El este extrem de util, însă poate pune multe zerouri pe factura la energie de-a lungul timpului.

Acesta este aparatul electrocasnic care consumă foarte mult curent și ne încarcă factura lună de lună

Într-o eră a tehnologiei moderne, casele noastre sunt pline de aparate electrice, electronice și electrocasnice. Ce au ele în comun? Ați ghicit: toate consumă o cantitate mai mare sau mai mică de curent.

ADVERTISEMENT

De multe ori, când ne uităm pe factura la energie suntem uimiți de costul pe care îl avem. Suma pe care o achităm lunar este strâns legată de ”mâncătorii” de curent din casă. Astfel, e bine de știut că o parte dintre aparatele electrocasnice pe care le ai în casă consumă mai mult curent decât lasă impresia. O fac chiar și cele care stau în funcția stand-by.

În ultimii ani, odată cu avansul tehnologic, în casele românilor a început să fie nelipsit un nou aparat electrocasnic. E vorba de uscătorul de rufe. În special la bloc, pe timp de iarnă, este complicat să usuci hainele, astfel că un astfel de dispozitiv este extrem de util.

ADVERTISEMENT

Mulți spun că un uscător de rufe nu ar trebui să lipsească din nici o gospodărie. La oraș, hainele puse la uscat pe balcon sau în curte devin îmbâcsite de noxele autoturismelor și praf. Aceste probleme dispar dacă dispui de un uscător de rufe.

Ca în toate situațiile din viața de zi cu zi, o astfel de comoditate are și un preț. Astfel, un uscător de rufe vine la pachet și cu o creștere însemnată a costului facturii la curent.

ADVERTISEMENT

Puțini știu faptul că uscătoarele de rufe, în special cele mai vechi, din clasa de eficiență energetică C, pot consuma până la 9 kWh pe ciclu de uscare. Este echivalentul a circa 1.800 de becuri de 5W aprinse simultan, notează csid.

ADVERTISEMENT

Să facem acum un calcul simplu. Dacă folosești uscătorul de rufe de 4 ori pe săptămână, iar fiecare ciclu consumă 9 kWh, atunci consumul lunar de energie este de 144 kWh. La un cost al curentului de 0.8 lei/kWh, costul lunar este de circa 115 lei.

Cum să faci economie de curent la un uscător de rufe

Tehnologiile se dezvoltă tot mai mult, astfel că puteți ușor să mai ameliorați această problemă. Puteți opta pentru modelele din clasa B, care consumă între 5 și 6 kWh. Cele din clasa A, care sunt mai eficiente, dar și mai scumpe, consumă aproximativ 2.5 – 3 kWh pe ciclu.

Apoi, mai sunt și alte strategii pentru a face economie de curent. Programele de uscare ale unui uscator de rufe au un impact direct asupra consumului de energie. Putem recurge la setări precum “uscare eco” sau ”uscare delicată”. Ele funcționează temperaturi mai scăzute. Se extinde timpul de uscare, dar consumă mai puțină energie per ciclu.

De asemenea, este recomandat să ajustăm setările în funcție de tipul de textile. Astfel, hainele mai rezistente pot fi uscate la temperaturi mai înalte, în timp ce pentru materiale delicate alegem programe mai ”light”.

Un alt sfat util venit de la specialiști este folosirea unor cicluri de centrifugare mai intense la mașina de spălat, înainte de uscare. Se reduce în aceste cazuri timpul necesar în uscător, iar consumul de energie scade.

Aparatele electrocasnice care consumă cel mai mult curent într-o locuință

Mai jos vă prezentăm o listă cu aparatele electrice și electrocasnice care consumă cel mai mult curent într-o gospodărie. Pe majoritatea le folosim aproape zilnic.

  • Cuptorul electric: fără îndoială, dat fiind faptul că e pe rezistență, acesta este dintre cei mai mari consumatori de energie, în special atunci când este folosit pentru preparate care necesită temperaturi ridicate.
  • Mașina de spălat rufe: poate consuma mult mai mult curent, mai ales dacă spălarea se face la temperaturi mari de peste 60 de grade sau dacă mașina are și uscător încorporat.
  • Mașina de spălat vase: utilă, dar costisitoare, poate crește semnificativ consumul de energie, în special dacă este folosită frecvent.
  • Încălzitorul de apă: consuma mult curent, în special dacă este utilizat continuu pentru a încălzi apa la temperaturi mari.
  • Fierul de călcat: nu este folosit zilnic, astfel că deși consumă multă energie, nu ar trebui să ne îngrijoreze.
  • Prăjitorul electric: utilizat frecvent, poate contribui la o factură mai mare de electricitate.
  • Prăjitorul de pâine: poate adăuga un consum semnificativ de energie, în special dacă este utilizat zilnic

Soluții pentru a economisi bani la facturile de energie

Indiferent de dispozitivul din locuință, e important să știți că aparatul electrocasnic consumă curent și când nu este folosit. E destul să fie băgat în priză. Iată câteva sfaturi utile care vă pot ajuta să reduceți considerabil consumul de energie la unele dintre electrocasnice.

  • Deconectați aparatele: scoateți electrocasnicele din priză atunci când nu le folosiți. Aste cea mai simplă metodă de a evita consumul ascuns de energie.
  • Folosiți mereu programele economice ale electrocasnicelor. Majoritatea mașinilor de spălat rufe, de spălat vase și cuptoare au opțiuni ”Eco” care reduc temperatura și durata funcționării pentru a economisi energie.
  • Reglați din termostat: există termostate programabile pentru a seta anumite temperaturi care nu necesită un consum mai mare de energie. Nu lăsați aparatele să funcționeze atunci când nu sunteți acasă.
  • Întrețineți electrocasnicele: frigiderele și aparatele de aer condiționat funcționează mai eficient dacă sunt curate și bine întreținute.